1.dan OZVVS Gor.Radgona v Kmečkem turizmu Roškar v Lastomercih

Prvi in drugi mož Slovenske vojske na 1. Dnevu OZ VVS Gornja Radgona; „Neumno je, da se moramo prepirati“, pravi drugi mož SV, generalmajor Alan Geder V Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, kjer imajo več kot 800 članov in članic iz štirih občini (Gornja Radgona, Apače, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici), želijo članstvo čim bolj povezati. In ravno zaradi tega so se odločili organizirati poseben dan, kjer so se družili ob različnih rekreativnih dejavnostih. Dogodek, ki so ga poimenovali I. Dan OZ VVS Gornja Radgona, in ki je potekal pri Turistični kmetiji Roškar v Lastomercih, je bil namenjen tudi 20 – letnici prvih svobodnih volitev ter oblikovanje prve demokratično izvoljene skupščine in vlade RS, enako pa tudi 20 – letnici začetkov organiziranja Manevrske strukture Narodne zaščite.
Zanimivo je, da oba aktivna generala, ki jih trenutno premore Slovenska vojska, pravzaprav vrh SV, izhajajo prav iz območja Gornje Radgone. In tokrat so se veterani radgonskega območja srečali z generalmajorjem Alojzom Šteinerjem, in Alanom Gederjem, ki je pred nedavnim bil povišan v čin generalmajorja. Geder je mimogrede svojo vojaško kariero pričel v takratnem občinskem štabu za TO Gornja Radgona, leta 1991 je prispeval pomemben delež pri vodenju enot TO na območju takratne občine Gornja Radgona, danes pa je, enako kot mag. Šteiner, član OZ VVS Gornja Radgona. Srečanje veteranov, sprejem generalmajorja Alana Gederja, in vse drugo dogajanje povezano s I. Dnevom OZ VVS Gornja Radgona, so s svojim obiskom, poleg več deset članov veteranskega združenja, počastilo tudi veliko gostov. Poleg vinske kraljice Radgonsko – Kapelskih goric, Andreje Plohl, sta bila zraven tudi župana Gornje Radgona in Svetega Jurija ob Ščavnici, Anton Kampuš in Anton Slana, ki sta izrazila zadovoljstvo, da na svojem območju imata dve tako eminentni vojaški osebnosti.
Omenjeno srečanje se je sicer začelo pri nekdanji stražnici v Gornji Radgoni, kjer je bilo v osamosvojitveni vojni leta 1991 poveljstvo TO, kjer se je zbralo nekaj čez 70 pohodnikov. Ti so se podali na spominski pohod Turistične kmetije Roškar v Lastomercih, kjer je že potekalo tekmovanje v ribolovu, pikadu, streljanju, nogometu ipd. Na svečani otvoritvi 1. srečanja so po odpeti himni Gasilskega okteta Gornja Radgona, spregovorili Niko Brus, predsednik Pomurske organizacije VVS, predsednik organizatorja Jože Makovec, poslanec DZ in radgonski župan Anton Kampuš, ter I. in II. mož Slovenske vojske, generalmajor Alojz Šteiner (načelnik generalštaba Slovenske vojske) in pred nekaj dnevi novo imenovani njegov namestnik Alan Geder. Novi generalmajor je v svojem nagovoru med drugim izrazil zadoovljstvo nad ohranjanjem vrednot pridobljenih v osamosvojitveni vojni. „Osebno pa se mi zdi skrajnje neumno, da se tudi pri razpravah o državni meji s sosedom, najprej prepiramo med seboj”, je dejal Geder, ki je dodal, da narod, ki ne uli svojo mladino, temveč jo samo izobražuje, ne bo prišel daleč. „Vi veterani pa ste lahko pravi učitelji naše mladine”, je dodal novi generalmajor SV.
Po drugi strani pa je njegov nadrejeni kolega, mag. Šteiner dal vedeti, da so ljudje leta 1991 pravilno razumeli klic upora. Ta spomin se še naj naprej krepi in prenaša na mladi rod, je dejal Šteiner, poslanec Državnega zbora, radgonski župan Anton Kampuš, pa je dodal, da je nekdanja občina Gornja Radgona nekakšen inkubator SV, saj sam vrh krojita prav generalmajorja iz teh krajev. Gederju je podaril steklenico Zlate radgonske penine, za katero je dejal, da se podarja samo pravim prijateljem. Enako je Gderja obdaril tudi predsednik OZVVS Gornja Radgona, Jože Makovec, ki je dejal, da bo tovrstno srečanje veteranov, njihovih družinskih članov ter vseh drugih občank in občanov iz vseh štirih občin Upravne enote Gornja Radgona, postalo tradicionalno.

Tekst je objavljen na spletni strani www.tvsrk-11.si

Fotoalbum