13. spominski pohod ob Muri

Pred 23 leti, 3.7.1991 so vojaki Jugoslovanske armade morali zapustili mejni prehod v Gornji Radgoni. V spomin na ta dogodek Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Gornja Radgona, Policijsko veteransko društvo “Sever”, Območno združenje vojaških starešin Gornja Radgona, Združenje borcev za vrednote NOB, organizirajo vsako leto tradicionalni, tokrat že 13. spominski pohod ob meji. To leto je potekal  v smeri  iz Gornje Radgone proti Radencem. 

Zbralo se nas je okrog 200 pohodnikov veteranov, njihovih družinskih članov in prijateljev, iz vseh štirih  občin  Gornje Radgone, Radenc, Apač in  Vidma ob Ščavnici, iz katerih  prihajajo člani našega združenja. Pohoda so se udeležili tudi člani nekaterih sosednjih združenj npr. iz Lenarta, Ljutomera in drugih krajev. Z obiskom  so nas presenetili tudi kolegi s Koroškega. Zbrali smo se pri pri spominskem obeležju „Nikoli več“ v Gornji Radgoni. Po pozdravnem nagovoru župana radgonske občine Antona Kampuša, smo se pohodniki v koloni podali pod vodstvom Danija Močnika (PVD Sever) in Milana Kuzmiča (OZVVS Gornja Radgona) na pot ob reki Muri proti Radencem. Na pol poti smo si za kratek čas oddahnili in  okrepčali z osvežilno pijačo, ki jo je  priskrbel organizacijski  odbor. V Radence smo prispeli nekje ob 20,30 uri kjer nas je na  parkirišču pred hotelom Radin presenetil svečani postroj gardistov Slovenske vojske, ki so nas v nadaljevanju razveselili z  njihovim 10-minutnim zares enkratnim “show” programom.


 

Po odhodu gardistov smo  se pohodniki pomaknili proti spominskemu obeležju,  kjer  nas je  dočakal pihalni  orkester Slovenske vojske in kjer je nato potekala osrednja proslava. Po pozdravnem nagovoru radenskega župana Janeza Rihtariča, je spregovoril slavnostni govornik poveljnik 72. brigade SV v Mariboru, polkovnik Franc Koračin. V svojem govoru se je dotaknil dogodkov izpred 23. let in opomnil na njihovo pomembnost ter enotnost takratnih struktur, ki so nudile odpor agresiji  JLA.

Po svečanosti ob 21.00 uri je sledilo družabno srečanje na terasi hotela Radin, kjer so nas organizatorji  pohoda pogostili z vročim “veteranskim golažem” in s prijetno “domačo kapljico”.

Fotogalerija (Zvone)

Fotogalerija (Dušan)

Zapisal in videozapisi: Martin