Dolga vas – veteranski pohod do pomnika na osamosvojitveno vojno

V petek 21. aprila so veteranska društva iz območja Lendave (Policijsko veteransko društvo SEVER, Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza slovenskih častnikov in Zveza borcev za vrednote NOB ) organizirala že 16. tradicionalni pohod v spomin na osamosvojitveno vojno leta 1991.
Na pot od Lovske koče v Dolgi vasi kjer je udeležence pozdravil predsednik PO ZVVS za Pomurje Branko Bratkovič do pomnika vojne za Slovenijo v bližini nekdanjega mejnega prehoda, se je podalo okrog sto pohodnic in pohodnikov. V prisotnosti praporov OZ VVS Gornja Radgona, Lendava, OZ ZSČ Lendava, Ljutomer, Policijskega združenja Sever za Pomurje in OZ Lendava ter Združenja borcev za vrednote NOB Murska Sobota, je po zaigrani slovenski himni pri pomniku postavljenem branilcem mejnega prehoda predsednik Bratkovič pozdravil navzoče (predsednik ZVVS Ladislav Lipič, predsednik veteranskega združenja Sever za Pomurje Drago Ribaš, regijski koordinator ZSČ za Pomurje Jože Vaupotič, predsednika OZ VVS Gornja Radgona Nikolaj Brus in Lendava Ljubo Dražnik, predstavniki združenja BE Marcali-Madžarska…) ter povedal, da dogajanje v letu 1991 demantira prepričanje nekaterih, češ, da Slovenci nismo junaško ljudstvo, da se ne znamo postaviti zase in, da smo vedno samo sprti med seboj. Pokazalo se je prav tu kjer stojimo danes, da smo v odločilnih trenutkih bili še kako enotni. Počastimo z minuto molka spomin na vse umrle udeležence med vojno in po njej je še dejal ter napovedal slavnostnega govornika, udeleženca in veterana vojne za Slovenijo Roberta Lenarčiča, ki je dejal, da je pohod posvečen Dnevu osvobodilne fronte. Kraj ob pomniku je prizorišče prvih vojaških akcij in dejanj oboroženih sil Slovenije takratne TO in Milice še posebej 25. in 26. junija 1991, ko je akcija obrambe mejnega prehoda bila uspešna in le-ta ni bil s strani JA nikoli zavzet. Omenil je še poskus razdelitve in razbijanja enotnosti kateremu smo priča v zadnjem času ter Slovensko vojsko, o njeni nezmožnosti opravljanja svojega poslanstva. Zato se pripravljajo spremembe in reorganizacija, ki bi zagotovila učinkovitost obrabnega sistema države.
Po kulturnem programu harmonikarja, učenca glasbene šole Lendava so po vrnitvi k lovski koči predsedniki Lipič, Dražnik in Bratkovič članom iz OZ VVS Lendava, Ignacu Horvatu, Robertu Lenarčiču in Tiborju Lipiču podelili bronaste plakete ZVVS, županu Lendave Antonu Tőrnarju pa Zlati znak ZVVS.
Organizatorji so pohodnike postregli z vojaškim golažem.

Besedilo, posnetek: Dani Mauko