20-letnica Območnega združenja VVS Gornja Radgona

DSCN0777

Desetega oktobra 1993 je bil v Ljubljani ustanovni zbor ZVVS na katerem je bil sprejet Statut zveze in sestavljena organiziranost Zveze. Trinajst Pokrajinskih štabov Teritorialne obrambe-TO se je oblikovalo v trinajst Pokrajinskih odborov-PO. Pomurski odbor ZVVS je takrat štel 15 članov, predsedoval mu je Ljubo Dražnik. Sklenili so, da se v vseh štirih pomurskih Upravnih enotah ustanovijo območni odbori in točno 20. januarja 2016 je minilo 20 let od takrat, ko se je 51 udeležencev osamosvojitvene vojne ’91 in nekaterih simpatizerjev ter podpornikov odločilo ustanoviti takrat prvo Območno združenje na področju Pomurja v Gasilskem domu v Gornji Radgoni kjer so sprejeli vsebino dela združenja, izdelali načrt dela, z glavnimi nalogami: aktivno pridobivanje članstva, pomoč pri pridobivanju statusa veterana, zagotovitev oznak, soorganiziranje svečanosti skupaj z združenjem Sever, sodelovanje s Slovensko vojsko-SV…V javnih volitvah so  imenovali 14 članski odbor, kasneje poimenovan v predsedstvo, ki je 6. aprila 1996  potrdilo za prvega predsednika Franca Zemljiča, za sekretarko Silvo Kuzma.

V sredo 20. januarja 2016 je bila v veliki zbornici OŠ Gornja Radgona sklicana razširjena seja predsedstva OZVVS Gornja Radgona (Milan Kuzmič, Nikolaj Brus, Silva  Kuzma, Matjaž Perša, Branko Trstenjak, Martin Novak, Jože Makovec, Dušan Zagorc, Dani Mauko) na katero so bili vabljeni vsi podpisniki ustanovnega zbora, prisotni so bili tudi predsednik ZVVS generalmajor Ladislav Lipič, predsednik PO ZVVS Pomurje Branko Bratkovič, predsednik PVD Sever za Pomurje Drago Ribaš, Ljubo Dražnik, predsednik OZVVS Lendava…

V odsotnosti prvega predsednika OZ VVS Gornja Radgona Zemljiča je njegovo prehojeno pot med leti 1996-2006 in svoje predsedovanje od leta 2014 dalje orisal sedanji predsednik Nikolaj Brus, o predsedovanju med leti 2006 do 2014 pa nekdanji, sedaj častni predsednik Jožef Makovec. Brus je omenil, da so člani ZVVS leta 2012 z Zakonom vlade bili prikrajšani za plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja, podal informacijo o izdaji Zbornika z naslovom »Vloga Teritorialne obrambe (TO) Pomurja v procesu osamosvajanja«, Bratkovič pa pohvalil število članov v združenju Gornja Radgona. Gostitelj, ravnatelj  šole Dušan Zagorc je dejal, da je v času osamosvojitvene vojne kar 40% časa preživel v šoli, kot ravnatelj sedaj prenaša tradicijo med učence, lansko leto pa so prvi v Sloveniji na šoli organizirali predavanja o osamosvojitveni vojni kar je pohvalil tudi predsednik, generalmajor Lipič, ki je povedal, da naloga veteranov ni samo organiziranje aktivnosti ampak tudi naglas povedati svoja mnenja, moramo se obnašati dostojno, pošteno ter se ne deliti na leve in desne.

Po seji se je v avli osnovne šole pod pokroviteljstvom občine Gornja Radgona pričela slavnostna prireditev ob 20-letnici Območnega združenja VVS Gornja Radgona, katere so se udeležili veterana vojne za Slovenijo, generalmajorja Ladislav Lipič-predsednik ZVVS in dr. Alojz Štajner, predsednik ZSČ, domači župan Stanislav Rojko ter župani občine Radenci-Janez Rihtarič, Apače  Franc Pižmoht, Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, predsednik PO ZVVS Pomurje Branko Bratkovič, več predsednikov OZ ZVVS, ZSČ in veteranskega združenja Sever, predstavniki lokalnih oblasti in ostali gostje.

Po prihodu praporščakov ZVVS, PO ZVVS in OZVVS Pomurja in Lenarta in Ormoža ob igranju koračnice Korotan, Pihalnega orkestra Gornja Radgona in odigrani himni je sledilo simbolno veteransko dejanje, ki sta ga izvedla člana predsedstva OZ Dušan Zagorc in praporščak PO Matjaž Perša, nato je moderatorka prireditve prof. Vera Granfol povabila za govorniški pult predsednika Brusa, ki je zelo izčrpno orisal prehojeno 20-letno pot območnega združenja ter še posebej poudaril nepravično odločitev sodišča o oprostilni sodbi častnika JLA Popova, ki je sodeloval v agresiji na Slovenijo v Gornji Radgoni in bil obtoženi vojnega hudodelstva zoper civilno prebivalstvo. Zločin v Gornji Radgoni ne bo nikoli izbrisan je še pripomnil.

Domači župan Stanislav Rojko, tudi sam udeleženec osamosvojitvene vojne, je obudil spomine na čas, ki smo se veterani nesebično izkazali in ponudili največ kar imamo-svoje lastno življenje, svojo kri ter predsedniku Brusu za območno združenje skupaj s svetnikom Branetom Klunom predal ob jubileju OZ  Priznanje Občine.

Slavnostni govornik, generalmajor Lipič, je pohvalil aktivno vlogo in dosežke radgonskega  združenja. Omenil je trenutno politično dogajanje v Sloveniji, ki na žalost mnogokrat ni v prid našemu veteranskemu združenju: »Nobeno poimenovanje ne bo izničilo tega kar smo pred 25.-timi leti dali-spoštovanje-pravičnost-tovarištvo, ki nas naj še naprej družijo. Takrat si ni nihče mislil, da bo danes takšno stanje v državi kot je. Naše delo ni samo pohodi, izleti in podobno, ampak, da tudi ob takšnem početju povemo na glas svoje mnenje. Danes se nam vse to ruši, zaradi početja tistih, katerim smo takrat omogočili, da so prišli na te pozicije. Na prihodnjih volitvah se zato odločimo tako, da bo država uspešna kakršno si Slovenci zaslužimo, sodba Popovu pa je nespoštovanje prava«…nato pa Območnemu združenju (Brus) predal Jubilejno plaketo, N. Brusu, J. Makovcu, M. Perša, M. Kuzmiču in M. Kaučiču pa Zahvalne listine za nesebični prispevek in sodelovanje pri reševanju migrantske krize.

Predsednik Ribaš se je OZ zahvalil za skupne akcije, za dobro sodelovanje med policijo in veterani ter Nikolaju Brusu predal knjigo Zgodovina pomurske policije in orožništva, devetošolci Tjaša Gaševič, Nastja Felkar in Bine Hrastelj so prebirali odlomke iz Župančičeve domoljubne pesmi Duma, predsednik Brus in častni predsednik Makovec pa sta nato ustanovnim članom OZ VVS Gornja Radgona podelila Zahvalne listine za katere se je v imenu vseh prejemnikov zahvalil Zdravko Stolnik.

  Moderatorka Vera je ob zaključku prireditve dejala: »Srečno-naj živi Republika Slovenija« ter vse povabila na dobri vojaški pasulj in domači Janževec.

Fotogalerija:

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”private_user_album” uid=”116190835973424159650″ ualb=”6243059796139402241″ authkey=”CMCvqYyBu7Tq0AE” imgl=”fancybox” style=”wall” row=”4″ size=”320″ num=”100″ highlight=”1″ curve=”1″ align=”center” max=”100″ nocredit=”1″]