V Lenartu predstavitev dogodkov osamosvojitvene vojne na področju UE Gornje Radgone

V Penovi dvorani knjižnice Lenart, so predstavniki predsedstva Območnega združenja Zveze veteranov vojne za Slovenijo številnim vojnim veteranom pa tudi ostalim obiskovalcem, organizirali predstavitev dogodkov med Osamosvojitveno vojno leta 1991 na področju bivše UE Občine Gornja Radgona.

Po pozdravnem nagovoru predsednika OZ VVS Lenart tudi predsednika PO VŠP Darka Škergeta, spec. Svetnika (udeleženec spopadov z enoto JLA v Radencih, ki je s pripadniki TO Lenart, z 3. protidiverzantskim vodom z orožjem preprečil napredovanje oklepne enote JLA poveljnika Berislava Popova) ter Nikolaja Brusa, predsednika O ZVVS Gornja Radgona (prisotni so še bili podpredsednik Milan Kuzmič, častni predsednik Jože Makovec, praporščak PO ZVVS za Pomurje Matjaž Perša, član predsedstva Dani Mauko), je bil prikazan dokumentarni film »Radgona 1991- Mesto heroj avtorja Vasje Rovšnika, nato je aktivni udeleženec vojnih dogajanj v Gornji Radgoni in okolici major Zdravko Stolnik predstavil dogodke iz leta 1991 na omenjenem področju. »Takrat s skupnimi močmi dosegli to o čemer so naši predniki sanjali tisočletja – dobili smo svojo samostojno in neodvisno državo a na žalost ne po mirni poti temveč z uporabo orožja«.

Že 27. junija zvečer je v Radencih bil aretiran p. polk. Jovanovič ter dva vojaka JA, naslednji dan pa odprt ogenj na barikade v Hrastju Moti, prebita blokada na mostu v Radencih, ko tudi občana v Radencih odvzameta cisterno in kamion, ranjen je tudi civilist Alojz Gaube, granata iz tanka pri železnici uniči del hiše v Gornji Radgoni, barikada na železnici je prebita, ob 11.38  pa je v središču mesta nasproti občinske zgradbe pod streli oklepnika ubit svetovni popotnik Janez Svetina, slovenski popotnik in psiholog, ki je bil prva civilna žrte. Pokosili so ga pokosili rafali iz mitraljeza.

Drugega julija ob 16.15 je topovski strel uničil zvonik cerkve sv. Petra 16.25, zatem se predajo vojaki karavle v Gornji Radgoni , ob 22.45 pa zavlada premirje, naslednji dan zjutraj pa v soboški bolnici umre v Radencih obstreljen Gaube. Nekaj minut po 15. uri Poveljstvo iz Zagreba sporoči polkovniku Berislavu Popovu, da se naj vračajo nazaj v kasarne kar je agresorska vojska JLA ob 18.52 tudi storila in na zgradbi postaje milice je kmalu zaplapolala slovenska zastava.

Zjutraj 4. julija 1991, ko je mesto zapustil še zadnji vojak se je šele videlo pravo razdejanje: uničeni tovornjaki, porušene in zgorele hiše, oropane trgovine…

Dogodku so prisostvovali tudi predsednik OZVVS Ptuj Vlado Žgeč, ki je prav tako kot gostitelj Škerget pohvalil radgonsko predsedstvo za organizacijo takšnega srečanja, direktorica knjižnice Marija Šauperl, ki je majorju Stolniku podarila knjigo Ožbolta Ilauniga »Moje življenje«, Škerget pa kapljico rujnega vina, Andrej Kocbek, slovenski častnik in veteran vojne za Slovenijo, eden od častnikov TO RS, ki so 26. junija 1991 prvič javno dvignili zastavo Slovenije na ljubljanskem Trgu republike, predstavniki Združenja Sever, NOB….

Predsednik Nikolaj je še kritično omenil odločitev sodišča v zvezi z oprostilno sodbo častnika JLA Popova, ki je sodeloval v agresiji v Gornji Radgoni in zopet pohvalil predavatelja, majorja Zdravka.

Fotoalbum

Besedilo, posnetki: Dani Mauko