Dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Pri Osnovni šoli Puconci je potekala regijska slovesnost ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Proslavo so organizirale občine Puconci, Cankova, in Tišina v sodelovanju s člani Prekmurskega društva generala Maistra Murska Sobota.
Slavnostni govornik, Marjan Farič, predsednik Prekmurskega društva generala Maistra in podpredsednik Zveze društev general Maister je povedal, da je danes državni praznik, s katerim se spominjamo združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. V Beltincih se je leta 1919 na ta dan na ljudskem zborovanju zbralo več kot 20.000 ljudi in plebiscitarno podprlo priključitev Prekmurja matici po več kot 900 letih. Urad predsednika Republike Slovenije zato tudi ob današnjem državnem prazniku, pripravlja dan odprtih vrat. Prekmurje danes deli in sooblikuje skupno slovensko usodo, vendar vse do začetka 20. stoletja ta povezanost skozi zgodovino ni bila tako samoumevna, v nadaljevanju pa spomnil na dogodke po prvi svetovni vojni in izpostavil, da so Prekmurci znali v času tuje nadvlade ohraniti svoje bistvo.
Žal se v centru odločanja mnogokrat pozablja, da so Prekmurci enakovreden gradnik te države: “Dejanja naših prednikov nam kažejo, da tukaj prebivajo, zavedni, trdni in pogumni ljudje, ki so zmožni velikih dejanj zato vas pozivam, da pred stoto obletnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki bo čez dve leti, Prekmurci strnemo vrste in uveljavimo glas v širši slovenski javnosti…”, je zaključil Farič .
Zbrane je nagovoril tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je uvodoma povedal, da se združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom nanaša na čas, ko je bila določena državna meja slovenskega državnega ozemlja, govoril še o arbitražnem sporazumu s Hrvaško. Jasno mora biti, da je meja dokončno določena in da je zdaj potrebno najti dogovor o načinu njene uveljavitve po mirni poti in šele takrat bo Slovenija popolno suverena država s točno določenimi mejami, je še omenil Pahor.
V kulturnem programu so nastopili izvajalci iz občin organizatork, predstavila se je Folklorna skupina Moščanci, zarepal reper Matej Kuhar, igral Pihalni orkester Murska Sobota, predstavile so se znane osebnosti iz občin Puconci, Cankova ter Tišina: strelka Jasmina Maček, lastnik prvega kmečkega turizma Mihael Tremel, docentka na pedagoški fakulteti v Mariboru dr. Jerneja Herzog, državni prvak v računanju na pamet Rene Žižek, podjetnica Aleksandra Šinko Kuhar in državni prvak v oranju Matej Sinic. Vsebinsko zasnovo proslave je pripravila Irma Benko, program povezoval Boštjan Rous, svoje spretnosti so pokazali tudi člani lončarskega krožka OŠ Puconci.
Dobro organizirane državne proslave smo se udeležili tudi člani predsedstva Območnega združenja vojnih veteranov Slovenije skupaj s predsednikom Nikolajem Brusom, člani združenja slovenskih častnikov Gornja Radgona s predsednikom Štefanom Žalodcem ter predsednik ZVVS, generalmajor Ladislav Lipič in predsednik ZSČ generalmajor dr. Alojz Šteiner.

Besedilo, posnetki: Dani Mauko