Diplomatski predstavniki ob Svetilniku miru

Ob priliki 7. mednarodnega sejma SOBRA 2018 so si obrambni in diplomatski predstavniki akreditirani v Republiki Sloveniji razen sejma dne 19. septembra ogledali tudi mesto Gornja Radgona. Na Maistrovem trgu, ob cerkvi Sv. Petra v Gornji Radgoni kjer je postavljen spomenik – Svetilnik miru v spomin padlim žrtvam in Maistrovim borcem iz I. svetovne vojne jih je pozdravil upokojeni generalmajor dr. Alojz Šteiner, aktualni predsednik Zveze slovenskih častnikov, jim predstavil dogajanja ob koncu I. svetovne vojne, prizadevanj generala Maistra za zavarovanje severne slovenske etnične meje, opisal simboliko Svetilnika miru postavljenega leta 2004 ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo ter pokazal med desetdnevno osamosvojitveno vojno leta 1991 uničen stolp zvonika katerega so z darovi dobrotnikov še istega leta obnovili.
Ob spominskem obeležju 1991 – Solza in Tetraedru v spomin na obrambo mej 1991 je dr. Šteiner gostom izčrpno orisal uporno mesto Gornja Radgona z etnološkimi, zgodovinskimi in turističnimi značilnostmi mesta in širše regije, opomnil pa tudi na 50 letnico od začetkov ustanavljanja slovenske teritorialne obrambe, ki je v osamosvojitveni vojni leta 1991 prevzela »teritorialsko kapo”, Matjaž Perša, aktivni udeleženec vojne 1991 pa jim je pokazal bogato slikovno gradivo, zbirko fotografij iz tedanjih časov.

Besedilo in posnetki: Dani Mauko

Fotogalerija

 
Google Photos Refresh Token not defined. Please authenticate from Photonic → Authentication. See here for documentation.