Glavni zbor ZVVS v Murski Soboti

V soboto 7. aprila 2018 je Zveza veteranov vojne za Slovenijo priredila glavni zbor katerega smo se udeležili tudi trije delegati našega območnega združenja iz Gornje Radgone: Nikolaj Brus, Dušan Zagorc in Martin Novak, praporščak Matjaž Perša, naš neumorni fotograf Dani Mauko in Vincenc Bratuša, dobitnik Zlate plakete ZVVS. Žal na zbor ni mogel  Zvone Benko, dobitnik Reda ZVVS III. stopnje.

Zbor je potekal, tokrat že drugič, v Murski Soboti, v konferenčni sobi Hotela Diana. Kot običajno se je zbor pričel s svečanostjo, s prihodom pokrajinskih praporjev, nadaljeval s kulturnim programom ter veteranskim dejanjem in podelitvijo najvišjih priznanj ZVVS. Prisotne so pozdravili predsednik ZVVS, Ladislav Lipič, domačin in soorganizator zbora  iz OZVVS Murska Sobota, Alojz Flisar ter podžupan  Občine Murska Sobota, Boštjan Berlak.  Predsednik ZVVS Ladislav Lipič je pozdravil vse vse prisotne, še posebej goste in delegate in poudaril, da zelo pomembno vse vrednote za katere smo se borili, predvsem domoljubje, prenašati na mlajše rodove. Dejal je, da smo smo najštevilčnejša veteranska organizacija s člani, ki imajo različna ideološka prepričanja, po čemer se ne delimo, temveč se zavzemamo za skupne vrednote za katere smo se borili.

Najpomembnejši gost in slavnostni govornik je bil Predsednik državnega sveta Republike Slovenije gospod Alojz Kovšca, ki je poudaril, da smo imeli kratko pot razvoja demokracije v primerjavi z ostalimi demokracijami držav Evropske unije. Da smo na tej kratki poti sodelovali, se tudi  sprli, toda zmeraj so bile odločitve le naše. Velikokrat nam zmanjkuje poguma pri sprejemanju odločitev; takega poguma, kot smo ga imeli takrat v vojni za osamosvojitev. Opozoril je, da je samostojnost le prehodni pokal za katerega se je potrebno še zmeraj boriti.  Pomembno je, da cenimo svobodo, demokratičnost in suverenost naše domovine.

Prisotne so pozdravili tudi ostali gostje med njimi predsednik ZSČ dr. Alojz Šteiner, ki je opomnil na dva pomembna letošnja dogodka, ki se ne smeta pozabiti, saj sta doprinesla k današnji samostojnosti. Prvi je 100-letnica Maistrovih bojev za severno mejo in drugi je 50-letnica ustanovitve TO kot zametka današnje Slovenske vojske.

Celotno vsebino prvega svečanega dela zbora so nam v kulturnem programu popestrile brhke mladenke vokalne skupine Iskrice z domoljubnimi in domačimi, prekmurskimi pesmimi .

Drugi del zbora, ki je bil delovne vsebine, se je nadaljeval po kosilu. Izvoljeno je bilo predsedstvo zbora, prebrana so poročila predsednika ZVVS, nadzornega organa, častnega razsodišča in ostalih delovnih teles zbora, o delovanju v predhodnem letu. Poročila so v celoti sprejeta. Prav tako je sprejet Program dela za leto 2018 in Finančni načrt.

Sestavil: delegat na Glavnem zboru, Martin Novak

ZborZVVS2018-Dani

Foto: Dani Mauko

Klikni za ogled celotnega fotoalbuma