Gornja Radgona : Pred 70. leti je bila ubita aktivistka Marija Rožman

V gozdu v Črešnjevcih, tik ob sedanji industrijski coni Gornja Radgona, so Kozaki 20. februarja 1945, po predhodnem grozovitem mučenju, ubili mladinsko sekretarko 22 letno Marijo Rožman iz sosednjih Polic. Na spomeniku, ki je bil odkrit na mestu zločina 29. 11. 1957, je zapisano »In tu ležiš s krvjo oblita, ubil te krvoses je Vlas, iznad tebe svetloba se svita, vse dala si za novi čas«.
V petek 27. februarja je ob spomeniku Marije Rožman Krajevna organizacija Združenje borcev za  vrednote NOB Gornja Radgona, pripravila komemoracijo. Zbranim je o liku Marije Rožman spregovorila Mira Skok Korošec, predsednica radgonskega borčevskega združenja. Učenci 5. c razreda Osnovne šole Gornja Radgona, katerim je razredničarka Janja Šinko, pa so pripravili kulturni program. O žrtvah druge svetovne vojne na radgonskem območju, sta spregovorila osebni poznavalec Marije Rožman Milan Klemenčič in Miha Strah. Slednji je imel s seboj nahrbtnik, ki ga je njegova mama uporabljala v času druge svetovne vojne za prenos dokumentov in hrane za partizane.
Komemoracije so se udeležili poleg članov radgonskega borčevskega združenja, tudi veterani vojne za Slovenijo iz leta 1991, predstavniki raznih drugih združenj in sorodniki pokojne. Ob spomenik so ob tem položili venec in prižgali sveče.
Iz govora Mire Skok Korošec še povzemamo, da je okrog 20 podivjanih Kozakov kritičnega dne zgodaj zjutraj obkolila Rožmanovo hišo v Policah in nato sta dva iz med teh odpeljala Marijo Rožman. Toda Kozaka Marije Rožman nista odpeljala v svojo bazo v Kunajevem gradu v Noričkem Vrhu, pač pa sta krenila v Črešnjevce. Tu sta ju grozovito mučila in ubila. Takratne nemške oblasti so omogočile, da je bilo truplo Marije Rožman prepeljano na pokopališče v sedanjo avstrijsko Radgono. Še le po treh dnevih je bilo omogočen pokop Marije Rožman na radgonskem pokopališču v družinski grob. Pogreba se je mogel udeležiti le 14 letni brat, saj so bil ostali ob tem aretirani. Oče Ivan je umrl v taborišču Dachau, mama Marija in sestra Ivanka, ki še sedaj živi, pa sta bili odpeljani v mariborske zapore.
Iz govora še izhaja, da je na območju Prlekije v letu 1945 delovalo 350 Kozakov. Ti so samo na območju Upravne enote Gornja Radgona ubili 32 ljudi.
Po drugi svetovni vojni vse do leta 1991 je nosila Osnovna šola Stogovci ime po Mariji Rožman; v sami Gornji Radgoni pa je tudi ena ulica imenovana Ulica Marije Rožman.

Besedilo in fotografije: Franci  Klemenčič