Kadeta francoske akademije v Gornji Radgoni

V rodovskem bataljonu 72. brigade v Vojašnici Murska Sobota sta na tritedenskem usposabljanju poročnika-poveljnika voda Platoon leader iz znane francoske vojaške akademije San Syr. Po tem usposabljanju, se bosta z vojaškim znanjem seznanjala še en teden  v 20. pehotnem polku v  Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Celju ter dva dni v 132. gorskem polku v Vojašnici Boštjana Kekca v Bohinjski Beli.

Vodstvo Območnega združenja vojnih veteranov iz Gornje Radgone, katerega predsednik je Nikolaj Brus, je za francoska gosta organiziralo ogled Gornje Radgone – herojskega mesta, ki je leta 1991 v Sloveniji najbolj občutilo osamosvojitveno vojno, saj se ni vdalo veliko močnejšemu nasprotniku. Gostje so si skupaj z domačini ogledali spomenik »NIKOLI VEČ«, postavljen 3. julija 2001 ob 10. obletnici vojne za Slovenijo, ki s svojim sporočilom izraža upanje, da po treh vojaških mejnikih v ohranjanju Slovencev in slovenskega ozemlja v preteklem stoletju nikoli več ne bo treba uveljavljati volje ljudstva za svobodo in lastno državo z orožjem in človeškimi žrtvami. Ustavili so se pri  spominskem  obeležju »TETRAEDER« pred mostom čez reko Muro kjer je bila utrjena enota polkovnika Popova in kjer so potekali najhujši spopadi med osamosvojitveno vojno.  Pot jih je popeljala mimo spominskega obeležja »SVET JE LEP A DOM JE SVET« na zgradbi podjetja ELRAD, ki je posvečeno delovanju radgonskih prostovoljcev in še nato mimo spominske plošče »JANEZ SVETINA« na zgradbi v centru Gornje Radgone pri kateri je 28. junija 1991 pod streli oklepne kolone JLA kot civilna žrtev padel svetovni popotnik Janez Svetina z Bleda.

Skupaj s spremljevalci SV, nadporočnico Manjo Gyergyek, desetarja Jureta Damjana, Katjo Antolin in Zorana Petroviča iz soboške vojašnice, predsednikom območnega združenja veteranov Nikolajem Brusom, podpredsednikom Milanom Kuzmičem ter člani predsedstva OZ VVS Gornja Radgona, Zvonetom Benkom, Martinom Novakom in Danijem Maukom, so si ogledali tudi prostore gostiteljev, v baru Veteran, v katerem je lastnik, veteran, praporščak PO VVS za Pomurje, Matjaž Perša na ogled postavil veliko slikovnega materiala in eksponatov iz obdobja osamosvojitvene vojne. Na kraju so skupaj prisluhnili  predavanju majorja Zdravka Stolnika, udeleženca vojnih dogajanj v Gornji Radgoni in okolici , o dogodkih iz leta 1991 na tem področju. Prikazan je bil tudi dokumentarni film “Radgona 1991- Mesto heroj” avtorja Vasje Rovšnika.

Besedilo, posnetek: Dani Mauko

Fotoalbum