Komemoracija v Gornji Radgoni

Na Partizanski cesti v Gornji Radgoni, je bila v petek 30. oktobra opoldne v organizaciji Občine Gornja Radgona, Osnovne šole Gornja Radgona in Združenja borcev za vrednoste NOB Gornja Radgona, tradicionalna komemorativna slovesnost ob 1. novembru – spominu na mrtve. V programu, ki ga je povezoval Dušan Zagorc, ravnatelj radgonske osnovne šole, so nastopili Ženski pevski zbor Društva upokojencev Gornja Radagona, ki ga vodi Dragica Černe, recitatorji Osnovne šole Gornja Radgona, učenci zasebne glasbene šole Maestro Gornja Radgona. Prisotni pa so bili uniformirani člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo, PVD- Sever, ZSČ in Združenja šoferjev in avtomehanikov, vsi iz Gornje Radgone. Posebno lepo živo kuliso so naredili praporščaki prisotnih veteranskih organizacij.
Številne zbrane, ob radgonskem spomeniku NOB, je nagovoril Stanko Rojko, župan Občine Gornja Radgona. Ta je spomnil, da je bilo radgonsko območje skozi zgodovino »na prepihu«, vendar smo kljub temu ostali zavedni Slovenci. Pričakuje, da bo tudi v bodoče temu tako.Nismo se uklonili nobeni velesili,izšli smo kot zmagovalci in se za to ne bomo nikomur opravičevali,je v čustvenem in vsebinsko odličnem nagovoru strnil svoje misli.
Ob spomenik NOB je bilo položeno cvetje in prižgano je bilo troje vrst sveč (modre, rdeče in bele). S tem je bil obeležen spomin na padle v drugi svetovni vojni in po njej, v spomin na žrtve Osamosvojitvene vojne v letu 1991 ter na žrtve v prometu. Povedano je bilo, da so posebne delegacije že pred dnevi popoložile cvetje in prižgale sveče ob nekaterih pomnikih polpreteklega časa na širšem radgonskem območju. Tik pred proslavo pa je bilo položeno pet cvetličnih aranžmajev na radgonskem pokopališču in to na grobu Maistrovih borcev, ob nagrobnem spomeniku jugoslovanske vojske, na grob Alojza Gaubeta ter na grobnicah častnih občanov, akademika dr. Antona Trstenjaka in Franca Puncerja.Po komemoraciji pa so delegacije položile še pet lovorovih vencev na spominskih obeležjih v Gornji Radgoni in to ob spominsko ploščo na zradbi Trete 17, na zgradbi nekdanje pošte na Partizanski cesti 26, ob ploščo na bivši šoli dr. Janka Šlebingerja, pri Admontu(Elrad) in na objektu bivše železnine, kjer je spominska plošča Jenezu Svetini.
Ob tem se zastavlja vprašanje ali si Radgončani in drugi, ki so se udeležili komemoracije ne »zaslužijo« vsaj nekajminutnega življenja brez prometa.

Besedilo in foto :Franci Klemenčič