Na prireditvi na Pokljuki čez tristo udeležencev spominskega pohoda na Triglav

Na biatlonskem stadionu na Rudnem polju na Pokljuki so se v soboto 14. julija na osrednji spominski slovesnosti v počastitev obletnic: 240 let od prvega vzpona na Triglav, 27 let samostojne Slovenije, 50 let Teritorialne obrambe, 75 let Prešernove brigade, 77 let od ustanovitve OF, že 33. zbrali pohodniki s Triglava. Med vzponom na Triglav iz različnih smeri, bilo jih je krepko čez tristo, so se pohodniki spominjali partizanskih patrulj, ki so leta 1944 na vrhu Triglava izobesile slovensko zastavo in nosilcev zastave, ki je na očaku zaplapolala leta 1991.
Po prihodu pohodnikov, zastavonoš, praporščakov in nosilcev bojnih zastav SV, policije ter veteranskih in domoljubnih društev, med njimi so bili tudi praporščak PO VVS za Pomurje Matjaž Perša, prapora OZ VVS Ljutomer in Murska Sobota, je slavnostni govornik, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, generalmajor Ladislav Lipič pred številnim avditorijem med katerimi so bili generalmajor dr. Alojz Šteiner, dr. Tomaž Čas, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever kot tudi člani OZ VVS Gornja Radgona s predsednikom Nikolajem Brusom na čelu, povedal, da za besedo Triglav ni potrebno pojasnjevati, da je to najvišja slovenska gora. Samo izrečena beseda je dovolj in vemo,da je to najbolj spoštovani simbol Slovenije in slovenstva sploh… Današnji dogodek je poln simbolike in tudi čustev. Spominjamo se dogodka od katerega je minilo 240 let in to je bil prvi vzpon štirih srčnih mož naTriglav, dogodek, kakršnega je danes v dobi popolnoma drugačnih vrednot premalo ali skoraj nič…
Govornik je opisal vse letošnje obletnice katerih se danes na svečanosti spominjamo ter opozoril, naj bo to eno od letošnjih sporočil s Pokljuke, da se vojni veterani vseh generacij ne strinjajo z današnjo mlahavostjo in klečeplazenjem pred Evropo, ki ne more upoštevati mednarodnega prava in odločitve mednarodnega sodišča glede arbitraže.
»Tudi političnim in strankarskim voditeljem, vključno s predsednikom republike, sporočamo, da je njihovo početje v procesu sestavljanja vladne koalicije omalovaževanje narodove pameti. Brez kančka nelagodja demonstrirajo enak cilj-kako priti do čim večjega deleža oblasti in oblastnih položajev, skrb za blagostanje in mirno življenje svojega naroda pa jih kaj malo skrbi… Zato, spoštovani vsi, bodimo enotni, odločni, uporni in z vizijo o demokratični, strpni in pravičnejši družbi za vse ljudi, kjer je splošni interes postavljen pred interese strank in strankarskih veljakov«, je svoj govor ob bučnem aplavzu zaključil predsednik Lipič.
V kulturnem delu programa so nastopili recitatorji, Partizanski pevski zbor iz Ljubljane pod vodstvom profesor Iztoka Kocna in Policijski orkester kateremu je letos predsednik RS Borut Pahor ob njegovi 70-letnici podelil visoko državno priznanje.

Besedilo, posnetek: Dani Mauko

 
Google Photos Refresh Token not defined. Please authenticate from Photonic → Authentication. See here for documentation.