Ob 25. letnici razstava Manevrske strukture narodne zaščite, MSNZ v Radencih

ObjavaPolicijsko veteransko društvo Sever za Pomurje – PVD, Območno združenje Zveze veteranov vojne za Slovenijo Gornja Radgona – OZ VVS, Občina Radenci ter Sava hotels&resorts d.d., Zdravilišče Radenci so v prostorih hotela Radin v Radencih bili organizatorji otvoritve razstave posvečene 25-letnici osamosvojitve Republike Slovenije.

Po odpeti pesmi, državni himni ter nekaj domoljubnih pesmimi, Lipa, Slovenska dežela v izvedbi nekaj pevcev nekdanjega mešanega pevskega zbora Radenske, je v imenu organizatorjev predsednik OZ VVS Gornja Radgona Nikolaj Brus pozdravil navzoče, še posebej goste, domačega župana Janeza Rihtariča, predsednika PVD Sever za Pomurje Draga Ribaša, predsednika OZ SČ Gornja Radgona Štefana Žalodca, predsednico OZ ZZB Gornja Radgona Valerijo Červič, direktorico Zdravilišča Vesno Maučec, člane domoljubnih organizacij, praporščaka PVD sever Draga Farteka in OZ VVS Gornja Radgona Matjaža Peršo… ter dejal, da je današnja razstava, ki jo odpirajo skupaj z Muzejem vojaške policije, posvečena 25. obletnici samostojnosti Republike Slovenije in da smo pred več kot dvema desetletjema bili priče prelomnih dogodkov, ki so postavili temelje naše samostojnosti in naše države. V izrednih razmerah, ki so zaznamovale takratno obdobje, v dneh strahu in negotovosti, so ključno vlogo prevzeli in izvedli pripadniki takratne Milice in TO, oboji pa so bili porok varnosti v katero so Slovenci položili vse upe.

Radenski župan Janko Rihtarič je kot gostitelj dejal, da je ta mesec praznovanj saj so se ob občinskem prazniku v Radencih ves teden vrstile razne prireditve ter prisotne povabil naj se udeležijo zvečer 3. julija 2016, na dan, ko je leta 1991 iz Gornje Radgone proti Varaždinu krenila Jugoslovanska ljudska armada,  iz obmejnega mesta odšel zadnji vojak, odpeljal še zadnji tank okupatorske vojske, že petnajstega spominskega  pohoda ob meji iz Radencev do Gornje Radgone.

Slavnostni govornik, predsednik PVD Sever za Pomurje Drago Ribaš se je uvodoma zahvalil vodstvu Zdravilišča Radenci, ki je pomagalo pri izvedbi projektov zavedajoč se njihovega pomena pri ozaveščanju državljank in državljanov na področju domoljubja in obujanju spomina na dogodke pred med in po osamosvojitveni vojni se zahvalil Občini Radenci in vsem lokalnim skupnostim v Pomurju, ki se zavedajo pomena pripadnosti domovini in novi mladi državi, ne nazadnje tudi  Muzeju slovenske policije, ki je stalni sopotnik policijskih veteranov združenih v Združenje Sever, ki pomaga združenju z nasveti, izdelavo in predstavitvijo razstav, gradivom.

Kritično se je dotaknil vprašanja, da bi bili veterani osamosvojitvene vojne še močnejši, če bi bili vsi enotni a se dogaja žal ravno nasprotno. Zaradi tega se je zahvalil ZVVS za dolgoletno sodelovanje, ki se dejansko operativno kaže v načelu Skupaj v vojni skupaj v miru, žal pa ostali veterani ne samo, da niso za sodelovanje ampak koristijo dogodke osamosvojitvene vojne za dnevno politiko in za delitev državljanov in državljank na ene in druge. Zahvalil se je ZSČ, Zvezi borcev NOB, ki že leta sodeluje pri izvedbi projektov domoljubja.

 »MSNZ je bila zelo tajna združba tako tajna, da je protiobveščevalna služba JLA ni nikoli odkrila, kar dokazuje zavest članov MSNZ v obeh linijah modri (naloga je bila načrtovati ukrepe za morebitno izredno stanje ali celo vojno in s pripraviti za odpor) in zeleni (potrebno je bilo ustanoviti slovensko vojsko in jo usposobiti za morebitno vojno).  Čeprav so priprave po zaključku MSNZ nadaljevali na RŠTO smo dobili slovensko vojsko, ki se je sicer še vedno imenovala TO, vendar to ni bila več TO ampak redna vojska nove države« je še dejal predsednik Ribaš in o razstavi  povedal, da je v celoti prenovljena in prvič prikazana jeseni lanskega leta v Murski Soboti zato se ob ogledu razstave spomnimo lepih, težkih in žalostnih dogodkov.

Razstavo je izčrpno predstavila upokojena kustosinja in nekdanja vodja Muzeja slovenske policije, mag. Biserka Debeljak ter povedala, da razstava prikazuje dogodke, ki so Slovenijo vodili v samostojnost in v kateri so takratni organi za notranje zadeve, z milico, kot najbolj izpostavljeno strukturo, odigrali pomembno vlogo, predstavlja pa posredne in neposredne vzroke za okupacijo Slovenije. Kaže pripravljenost in usposobljenost naših takratnih miličnikov za obrambo slovenskega ozemlja in slovenskih državljanov, že pred začetkom vojne in nato v sami vojni, prikazan je čas od 1. decembra 1981 – preprečitve »Mitinga resnice« Srbov in Črnogorcev v Ljubljani, ko je slovenski milici uspelo zatreti prvo večjo provokacijo bodočega agresorja na naših tleh, pa do 26. oktobra 1991, ko je Slovenijo zapustil zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade.

Glavni namen razstave je spominjati in opominjati na grozote vojne, za katere si želimo, da se ne bi nikoli več ponovile je še povedal moderator ter na prizorišče povabil učenke OŠ Radenci, Evo Farkaš, Chiaro Nidorfer, Nino Kolar, Špelo Žitek, ki so z recitacijami in igranjem na kitaro polepšale odprtje razstave med žal maloštevilnimi obiskovalci, predvsem domačini.

Besedilo, posnetek: Dani Mauko

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”private_user_album” uid=”116190835973424159650″ ualb=”6308382255150661521″ authkey=”Gv1sRgCML7yumtoPaWdQ&hl=sl” imgl=”fancybox” style=”cascade” col=”4″ size=”320″ num=”100″ shadow=”1″ border=”1″ highlight=”1″ curve=”1″ align=”center” max=”100″ nocredit=”1″]