Ob Dnevu suverenosti in Dnevu spomina na mrtve pri spominskem obeležju prižgali svečo

Petindvajseti oktober zaznamujemo kot dan suverenosti, v spomin na noč 26. oktobra 1991, ko je Slovenijo zapustil zadnji vojak JLA. Slovenijo je Jugoslovanska ljudska armada začela zapuščati iz koprskega pristanišča 20. oktobra 1991, že 21. oktobra je v Koper priplula vojaška ladja Galeb, v naslednjih dneh še nekaj transportnih ladij in zadnja ladja z vojaki na krovu je bil malteški trajekt Venus.

Ta dan, ki sovpada tudi s praznikom Dneva spomina na mrtve, obeležujemo tudi veterani iz Območnega združenja VVS Gornja Radgona. V Radencih je ob spominskem obeležju kjer je tudi spomenik posvečen Alojzu Gaubetu, civilni žrtvi sovražne agresije, ki je padla pod agresorskimi streli spregovoril predsednik Nikolaj Brus, ki je kronološko obudil spomine na dogodke izpred 26 let. Povedal je, da so se aktivnosti v Radencih pričele že 27.junija, ko pripadniki njegovega 3. Posebnega voda TO z naskokom zajamejo podpolkovnika Jovanoviča in dva vojaka, naslednji dan pa pride ponovno do novega spopada med enoto polkovnika Berislava Popova in 7. diverzantskim vodom Gornja Radgona ter oddelkom Specialne enote Milice.
Po eni uri tankovska enota prodira skozi Radence in strelja na slepo. Pri tem je je težko ranjen mladenič Alojz Gaube iz Janževega Vrha, ki naslednji dan 28.junija podleže ranam v bolnišnici Rakičan, pri OŠ pa vojaki JLA zapustijo vozila kar izkoristita dva civilista in odpeljeta avtomobilsko cisterno in tovornjak z strelivom.

Povedal je še, da je naša domovinska dolžnost, da se tudi ob drugih obletnicah spomnimo dogodkov iz vseh vojn na naših tleh, da te dogodke prenašamo na mlade, skrbimo za obeležja in ne dovolimo razvrednotenja, omalovaževanja in potvarjanja resnice. Takratni pripadniki TO in Milice in vseh ostalih struktur, ki so sodelovale v obrambnih aktivnostih si zaslužimo spoštovanje Slovenk in Slovencev, še posebej vseh političnih opcij, saj smo za našo novo domovino Slovenijo bili pripravljeni žrtvovati tudi svoja življenja…

Govornik Brus se je zahvalil praporščakom in delegacijam OZ VVS Gornja Radgona, OZ VVS Lenart, PVD Sever-pododbor Gornja Radgona, OZSČ Gornja Radgona, Združenju borcev za vrednote NOB-Radenci, Združenju šoferjev in avtomehanikov Gornja Radgona, predstavnikom občine Radenci in vsem ostalim prisotnim. Podpredsednik OZ VVS GR Milan Kuzmič, predsednik OZSČ GR Štefan Žalodec ter predstavnik ZB NOB Majcen Jože so nato ob spomeniku prižgali svečo, kulturni program so izvedle učenke Osnovne šole Kajetana Koviča Radenci.

Besedilo, posnetek: Dani Mauko

Fotogalerija