Obisk učencev OŠ iz Upravne enote Lenart

image001V torek, 25.10.2016, ob Dnevu suverenosti, ki ga veterani vojne obeležujemo že drugo leto, kot odhod zadnjega vojaka JLA iz Slovenije, so nas na treh lokacijah OZVVS Gornja Radgona obiskali učenci OŠ iz Upravne enote Lenart.
Prvi obisk je bil pri Spominskem obeležju v Radencih, kjer smo jih sprejeli pri lepo urejenem spomeniku. Po uvodnem pozdravu predsednika OZVVS Gornja Radgona, Nika Brusa in direktorja občinske uprave ge. Mojce Marovič, nam je spomine iz vojnih dogodkov slikovito izpovedal Darko Škerget, predsednik OZVVS Lenart in takratni udeleženec spopadov z enoto JLA v Radencih.
Ob prisotnosti praporščaka Matjaž Perša in praporja OZVVS Gornja Radgona  je delegacija prižgala svečo in se poklonila Alojzu Gaubetu,  civilni žrtvi sovražne agresije, ki je padla pod njihovimi streli v Radencih.

V nadaljevanju smo pri Spominskem obeležju “NIKOLI VEČ” v Gornji Radgoni na enak način položili cvetje in v PGD Gornja Radgona izvedli predavanje na temo GRUM-Gornja Radgona uporno mesto,ki ga je izvedel major-Zdravko Stolnik. Zaključili smo s filmom “Radgona 91”, malico in pijačami iz Radenske.

Od tu so učenci pot nadaljevali do Spodnjega Konjišča, kjer jih je pri obeležju pričakal član predsedstva OZ VVS Gornja Radgona, Andrej Rogule. Tudi tukaj so položili cvetje in spregovorili o dogodkih iz Osamosvojitvene vojne 1991.
Prepričan sem, da moramo s temi aktivnostmi nadaljevati, saj mladi ta del zgodovine zelo slabo poznajo, so pa pokazali, da jih zanima, ker so v teh dogodkih sodelovali tudi njihovi očetje, dedki in sorodniki.

Zraven smo bili: Niko Brus, Dani Mauko, Milan Kuzmič, Zdravko Stolnik in praporščak, Matjaž Perša.

Zapisal:
Niko Brus,predsednik OZ VVS Gornja Radgona

Fotogalerija Dani Mauko