Osrednja proslava ob 100. obletnici generala Rudolfa Maistra

Na predvečer državnega praznika, dneva generala Rudolfa Maistra je v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor potekala državna proslava v spomin na 23. november, ki ga Maribor obeležuje kot dan, ko je Maister leta 1918 osvobodil mesto izpod nemške oblasti in ga zagotovil Sloveniji. Slavnostni govornik je bil predsednik državnega zbora Dejan Židan, ki je med drugim povedal: “Tudi naš čas potrebuje ljudi Maistrovega kova – odločne, samozavestne, pogumne,… nesebične in poštene, domoljube z umetniško dušo,” ter izpostavil, da si je Maister s svojimi borci in odločnimi dejanji utrl pot v zgodovino. “Šlo je za biti ali ne biti. Šele po osamosvojitvi Slovenije je tudi uradna politika priznala njegove zgodovinske zasluge saj so ga njegovi borci dobesedno oboževali,” in citiral literarnega zgodovinarja Antona Ocvirka, ki je Maistra označil za človeka, ki je v sebi združeval vojaka in borca s človekom in pesnikom. Židan je spomnil, da Maister ni bil le domoljubni vojak in general, ampak tudi velik ljubitelj knjig in pesnik. Njegove knjige zdaj hranijo v Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM). “Izjemno sem vesel, da je država Slovenija po dvajsetih letih prepoznala to izjemnost ene najlepših in najobsežnejših osebnih knjižnic na Slovenskem in ji v evropskem letu kulturne dediščine in ob 100. obletnici bojev za severno mejo podelila status kulturnega spomenika državnega pomena,” je še dejal.
Umetniški program proslave z naslovom Impresije domoljubja je vsebinsko zasnoval režiser Bojan Labović, ki pravi, da glavni motiv izhaja iz vprašanja, ali je domoljubje kolektiven ali intimen občutek.
Pred stavbo SNG so sodelovali zastavonoše veteranskih organizacij, nosilci bojnih zastav ter Orkester Slovenske vojske, sami slovesnosti pa premier Marjan Šarec, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in minister za kulturo Dejan Prešiček, predsednika ZVVS in Združenja Sever, generalmajor Ladislav Lipič in dr. Tomaž Čas.., člani OZ VVS Gornja Radgona, predsednik Nikolaj Brus, Milan Kuzmič, Jožef Makovec, Dani Mauko, praporščaka Matjaž Perša in Franc Kranjc, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor pa je pred prihodom na proslavo še položil venec k spomeniku Rudolfa Maistra.

Besedilo, posnetek: Dani Mauko