Otvoritev spominske plošče hraniteljem orožja-hiša družine Tisič v Policah

Ob državnem prazniku, Dnevu državnosti 25. junija je pri družini Tisič v Policah 88 pri Gornji Radgoni v organizaciji Območnega združenja vojnih veteranov Gornja Radgona potekalo odkritje spominske plošče – Hranili orožje. Pred hišo družine v kateri prebivajo mama Terezija, sin Srečko s partnerko Sonjo ter hčerki Zala in Urška, je domače, sokrajane ter zbrane veterane OZVVS, OZSČ in PVD Sever, pododbor Gornja Radgona, pozdravil predsednik OZVVS Nikolaj Brus ter povedal, da ni naključje, da so se veterani prav danes ob prazniku odločili za to slovesnost.

»S tem  uresničujemo naš program dela ter hkrati izpolnjujemo naš dolg do hrabrih posameznikov in družin, ki so se za to plemenito, hrabro, odgovorno in domoljubno dejanje odločile. Do sedaj smo odkrili dve plošči, pri družini Kurbus Rudolfa v Lastomercih in na  domu Lovske družine Gornja Radgona v Hercegovščaku. 28 let je minilo, ko so se odgovorni v TO Gornja Radgona tajno in premišljeno odločili, da bo v tej hiši hranjeno orožje od 27. junija 1991 do 17. julija 1991 s čimer so domači  sprejeli veliko odgovornost, saj je bilo tu tajno skladišče streliva in minsko – eksplozivnih sredstev, hkrati pa med osamosvojitveno vojno nameščena enota TO Gornja Radgona. Večina tega orožja in ostalih sredstev je bilo v tistih dneh pred agresijo na našo komaj ustanovljeno mlado državo izvzeto iz skladišča vojašnice JLA v Gornji Radgoni po večjih vajah TO in prepeljano na to lokacijo ter na še 28 drugih posebej izbranih. S tem orožjem so se v času odlično organizirane TO v RS urili pripadniki razporejeni v različne enote TO, ki so pripomogli k zmagi nad mogočno oklepno enoto polkovnika Berislava Popova z približno 130 vojaki in oficirji« je še povedal govornik Brus.

Nadaljeval je: »Posebej so se v TO med vojno zavedali, da so bili v enotah JLA tudi sinovi Slovenskih mater. Za vse prebegle in zajete vojake so humano in po vseh mednarodnih vojaških normah poskrbeli v Centru v Spodnjih Ivanjcih. Na območju UE Gornja Radgona od Hrastje Mota do vključno Gornje Radgone do Zg. Konjišča je potekalo mnogo borbenih aktivnosti. Padli sta dve nepotrebni civilni žrtvi-mladenič Alojz Gaube, ustreljen v Radencih 28. junija, umrl 03. julija v Bolnišnici Rakičan in svetovni popotnik Janez Svetina v Gornji Radgoni, ustreljen tudi 28. junija, ki je po  strelu iz oklepnika podlegel na licu mesta. Predlagam minuto molka za obe nepotrebni žrtvi nesmiselne vojne. SLAVA JIM !«

Spomnil je, da so v spomin in opomin na dogodke 1991 v Gornji Radgoni, v Zg. Konjišču ter v Radencih postavljena obeležja, 3. julija ob 18. Spominskem pohodu ob meji pa bodo v Radencih zaokrožili sklop obeležij z poimenovanjem obstoječe lokacije v »SPOMINSKI PARK OSAMOSVOJITVENE VOJNE 1991« z odkritjem informativne table z opisom dogodkov v današnji občini Radenci.

»Ta plošča, ki jo danes odkrivamo pri družini Tišič, je namenjena hraniteljem orožja pred in med vojno 1991. Naj bo trajen spomin mladim rodovom in opomin na dogodke, ki se ne smejo nikoli več ponoviti.«  Skupaj z gostiteljico je Brus v prisotnosti praporščaka odkril spominsko obeležje ter družini izročil državno zastavo, katera bo poslej neprekinjeno plapolala ob spominskem obeležju, na hiši.

»Naj ne bo nikoli pozabljeno !« je Brus sklenil nagovor ter zbranim čestital prazniku.

Posnetek, besedilo: Dani Mauko