Partizanske smućine – Cerkno ’45

V soboto, 29. januarja, je na smučiščih Smučarskega centra Cerkno potekalo spominsko tekmovanje »Partizanske smučine – Cerkno 45«.  Veterani OZVVS GORNJA RADGONA smo se tega tekmovanja letos  udeležila že drugič..
Tekmovanje je posvečeno prvim smučarskim tekmam v okupirani Evropi, izvedenim 20. in 21. januarja 1945, na katerega so med drugimi vabljeni tudi predstavniki Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Veteranskega policijskega združenja Sever, Zveze Slovenskih častnikov, Zveze vojaških gornikov Slovenije in Svetovne federacije vojakov gornikov.
Slavnostni govornik na prireditvi, posvečeni prvim smučarskim tekmam v okupirani Evropi, je bil načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner.
General Šteiner se je spomnil organizacije tekmovanja, izvedenega 20. in 21. januarja 1945, v času, ko so se odvijali še zadnji meseci druge svetovne vojne. Cerkno je bilo v času organizacije tekem v treh disciplinah – teku na smučeh, veleslalomu in smučarskih skokih – v krogu 80 kilometrov obdano s 15.000 pripadniki nemških in drugih sovražnih enot, samo tekmovanje pa si je ogledalo skoraj 1500 obiskovalcev.
»Partizanske smučine – Cerkno ’45« so postale tradicionalno tekmovanje, izrednega pomena, saj kot je opisal general »s tem gojimo in ohranjamo našo tradicijo in vrednote, še bolj pomembno pa je, da to delamo skupaj in do generacij, ki prihajajo«.
Dogodek v Cerknem je vseslovenski dogodek in ohranjanje tradicij na tokrat že 34. Partizanskih smučinah je tisto kar povezuje in vabi k sodelovanju Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zvezo veteranov vojne za Slovenijo, Veteransko policijsko združenje Sever, Zvezo Slovenskih častnikov, Zvezo vojaških gornikov Slovenije, in mnoge druge, tudi iz tujine.

Fotoalbum   Zapisal: Zvone