Pohod v Benediktu

Na povabilo kolegov veteranov iz Lenarta smo se v soboto 1. junija 2019 odzvali na 20. tradicionalni vseslovenski pohod ZVVS “Po poti od generala Maistra do osamosvojitve”, ki so ga to leto lenarški veterani organizirali v Benediktu. Po jutranjem okrepčilu in krajšem kulturnem programu sta nas nagovorila župan Občine Benedikt g.  Milan Repič in predsednik OZ VVS Lenart Andrej Kocbek.  Nato smo krenili na krožni 9 kilometerski pohod iz Benedikta v smeri Svetih Treh kraljev – Trotkove – Negovskega vrha – Šajngrove in nazaj v Benedikt. Pot nas je vodila po slikoviti pokrajini med travniki in njivami, sadovnjakih in gozdovi. Tako kot vsako leto so domačini poskrbeli za občasne postanke z okrepčili. Da pa pohod ni bil le pohod, so poskrbeli še za predstavitve znamenitosti krajev skozi katere smo se sprehodili.

Tako smo se ustavili v cerkvi Svetih treh kraljev in izvedeli njeno zgodovino od nastanka v 16 stoletju do danes in o razvoju kraja Benedikta nasploh z romarsko cerkvijo Svetega Benedikta v sredini naselja, ki datira nekje v 10. stoletje. V Trotkovi smo se ustavili ob obeležju ene od 16-tih rimskih gomilnih grobišč, ki se nahajajo na področju občine Benedikt. 

Vreme je bilo ugodno, sončno, ravno pravšnje za ležeren sprehod po prečudoviti pokrajini. Zato je bilo tudi vzdušje pohodnikov temu primerno, še posebej na cilju, kjer nas je dočakal dober vojaški pasulj in presenečenje – langaš, ki so ga za svoje goste pripravljali domačini. Ob dobri kapljici smo jim seveda z veseljem obljubili: “Prihodnje leto se spet vidimo”.  

Besedilo in foto:
Martin Novak