Radgonski veterani podelili Spominski tetraeder poveljstvu 72. brigade Slovenske vojske – Vojašnici generala Maistra

DM7_9644Minuli vikend so v počastitev 24. letnice delovanja Slovenske vojske v samostojni Sloveniji organizirali Dan odprtih vrat v Vojašnici generala Maistra v Mariboru. Prisotne je po postroju enot in dvigu zastave nagovoril brigadir Franc Koračin, poveljnik 72. Brigade in Vojašnice generala Maistra, ki je povedal, da s praznovanjem ohranjamo vrednote iz slovenske vojaške zgodovine, še posebej vrednote osamosvojitvenih prizadevanj ter spomin na prvo služenje vojaškega roka, ki se je za Slovence odvijalo izključno v Republiki Sloveniji.
Ob tej priliki je v imenu 72. Brigade brigadir Koračin s strani delegacije Območnega združenja vojnih veteranov Gornja Radgona (OZ VVS) s predsednikom Nikolajem Brusom na čelu, prejel Spominski Tetraeder za izjemne večletne zasluge pri organizaciji prireditve Dneva OZ VVS Gornja Radgona, za pomoč pri prikazu vojaške opreme in oborožitve ter pristen odnos pri tkanju vezi s Slovensko vojsko.
V celodnevnem pestrem programu so se v Vojašnici predstavila vojna vozila Svarun, Valuk in Hummer, sanitetno vozilo Valuk, Lkov, pehotna oborožitev in oprema bojevnika 21. stoletja, inženirska oprema, sistem za dekontaminacijo, oprema vojaške policije, bila je predstavitev pripadnikov Športne enote SV, vojaškega poklica, vozila za reševanje z višin, kemičnega vozila, cisterne za gašenje in potapljaška enota, predstavitev motorista, kolesarja in opreme, gorske reševalne službe, tabornikov, veteranskih organizacij, Združenja slovenskih mirovnikov, Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra…, organiziran je bil otroški kotiček-likovna delavnica, barvanje, risanje, barvanje obrazov z maskirnimi barvami, podelitev priznanj dijakom za esej na temo »Prva svetovna vojna«, blagoslov motoristov, predstavitev Šole za častnike in podčastnike, ogled razstav (Vojna za Slovenijo leta 1991, protokolarna darila nekdanjih predsednikov RS, Maribor med prvo svetovno vojno…), predvajanje učnih dokumentarnih vojaško-zgodovinskih filmov, organiziran je bil Kviz o generalu Maistru in seveda tekmovanje v kuhanju vojaškega pasulja.

Besedilo, posnetki: Dani Mauko

Fotogalerija