Radgonski veterani sprejeli vrh Generalštaba Slovenske vojske

Veterani vojne za Slovenijo, OZ VVS Gornja Radgona, katerih predsednik je Nikolaj Brus, že vsa leta dobro sodelujejo s Slovensko vojsko. Ob priliki strokovne ekskurzije okrog štirideset zaposlenih v Generalštabu Slovenske vojske z pred nedavnim izvoljeno novo načelnico, generalmajorko Alenko Ermenc ter še trije nekdanji načelniki GŠSV, generalmajorji Andrej Osterman, Radenčan Alan Geder in domačin Alojz Šteiner, so se odzvali povabilu predsedstva ter v zgradbi Radgonskega muzeja, v Špitalu prisostvovali predavanju majorja Zdravka Stolnika, aktivnega udeleženca vojnih dogajanj 1991, ki je izčrpno predstavil dogodke na področju sedanje Občine Radenci in Občine Gornja Radgona z ogledom filma avtentičnih posnetkov »Radgona 1991- Mesto heroj« avtorja Vasje Rovšnika. »Takrat smo s skupnimi močmi dosegli to o čemer so naši predniki sanjali tisočletja – dobili smo svojo samostojno in neodvisno državo a na žalost ne po mirni poti temveč z uporabo orožja«, je povedal.
Prisotni gostitelji, predsednik OZVVS Gornja Radgona Nikolaj Brus, podpredsednik Milan Kuzmič in član predsedstva Dani Mauko smo bili ponosni, ko je načelnica, generalmajorka Ermenčeva predsedniku Brusu, ki je orisal delovanje OZ VVS Gornja Radgona v katerem je cca 750 članov in so nekateri člani prisotni na kar 150 dogodkih na leto, v imenu GŠSV podelila Plaketo z likom generala Rudolfa Maistra, Nikolaj Brus pa je načelnici in Alenu Gederju podaril zbornik »Vloga TO Pomurja v procesu osamosvajanja«.
Generalmajor dr. Alojz Šteiner je še predstavil dogodke v Gornji Radgoni in njeni okolici izpred sto let, iz obdobja generala Maistra, s strani poslušalcev pa je bilo postavljeno kritično vprašanje o odločitvi sodišča v zvezi z oprostilno sodbo častnika JLA Popova, ki je sodeloval v agresiji v Gornji Radgoni.
Žal se zaradi neodložljivih obveznosti dogodka ni mogel udeležiti predsednik ZVVS, generalmajor Ladislav Lipič, tako, da bi bili lahko v Mestu heroju zbranih kar pet generalmajorjev, načelnikov GŠ SV.

Besedilo, posnetek: Dani Mauko