Spominska ura Rudolfa Maistra

Slika 863 (Large)V  juliju leta 1940 je bil ob cerkvi svetega Petra Gornja Radgona postavljen  spomenik v spomin generala Rudolfa Maistra in njegovih vojakov. Spomenik imenovan svetilnik miru, je bil kmalu po vdoru Nemcev v letu 1941, porušen. Še le v letu 2004 je bil na podnožju, ki je ostalo od predhodnega spomenika, postavljen novi spomenik v enaki obliki, kot je bil prvotni.

Ob  svetilniku miru so učenci 9. razredov Osnovne šole Gornja Radgona, teh je 65, v ponedeljek  24. novembra, pripravili v okviru praznovanja državnega praznika dneva Rudolfa Maistra, tako imenovano spominsko uro Rudolfa Maistra. Ob tem so učenci Julija Lukovnja, Tami Ščančar in Matic Zemljič na  zanimivi način predstavila generala Rudolfa Maistra. Zbrane je nagovoril tudi ravnatelj radgonske osnovne šole Dušan Zagorc, ki je obljubil, da bo v kratkem postavljen doprsni kip Rudolfa Maistra v tako imenovani aleji velikih ob radgonski cerkvi. Šlo je že za deveto leto za povrstjo za tako imenovano spominsko uro Rudolfa Maistra.Slika 866 (Large)

Ob slovesnosti je bilo poudarjeno, da je bil  Rudolf Maister (1874 – 1934)  odličen pesnik, slikar  ter strasten ljubitelj knjig in lastnik ene največjih in najlepših zasebnih knjižnic na Slovenskem, po osnovnem poklicu vojak.

Rudolf Maister je 1. novembra 1918, to je  le dva dni za tem, ko je  mariborski nemški občinski svet razglasil Maribor z okolico za del Avstrije, v  vojašnici  v Melju v Mariboru, prevzel  v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko. Še tisti dan so bile vse vojašnice in drugi pomembni objekti ter mesto Maribor pod Maistrovo vojsko. Ob tem je Rudolf Maister postal general. Že 9. novembra 1918 je razglasil mobilizacijo.  V nekaj tednih je Maister zbral vojsko približno 4000 mož. 20. novembra 1918 je bil ustanovljen mariborski pešpolk. Z njim je nastala prva redna slovenska vojska s slovenskimi častniki in slovenskim poveljevanjem.

Praznik  dan Rudolfa Maistra 23. november pa je zato, ker je  Rudolf Maister tega dne leta 1918  razorožil zeleno gardo. Čez štiri dni so Maistrove enote zasedle Špilje nato pa še Radgono, Cmurek, Lučane, Radlje  in Muto. V začetku leta 1919 je prišlo do bojev štajerskega obmejnega poveljstva. Med drugim je bil tak boj  v Radgoni 4. februarja.

Z učno uro so radgonski devetošolci obudili spomin Rudolfa Maistra, ki je sicer že kar močno pozabljen. So pa ti skupaj z učitelji ta  dan tudi prižgali sveče na radgonskem pokopališču na skupnem grobu 25.  Maistrovih borcev. Že vsa leta smo na tej spominski uri prisotni tudi veterani OZVVS GornjaRadgona in predstavniki PVD-Sever-Gornja Radgona.

Gornja Radgona, 24.11.2014

Besedilo in foto : Franci Klemenčič