17. pohod spomina in prijateljstva v spomin Janeza Svetine

Ob slovenskem kulturnem prazniku 8. februarja 2019 je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska organiziralo tradicionalni, 17. pohod spomina in prijateljstva v spomin Janeza Svetine (o. p.: 28. junija 1991 ob 11.38 je v središču mesta Gornja Radgona nasproti občinske zgradbe pod streli oklepnika ubit svetovni popotnik Janez Svetina, slovenski popotnik in psiholog, ki je bil prva civilna žrtev slovenske osamosvojitvene vojne. Pokosili so ga pokosili rafali iz mitraljeza) iz Radovljice, skozi Lesce, do najstarejšega Prešernovega spomenika v Sloveniji, na Bledu in dalje v Vrbo, katerega smo se ga udeležili tudi veterani Območnega združenja Gornja Radgona.

Po pozdravnem nagovoru se nas je čez dvesto pohodnikov napotilo proti Bledu kjer je ob postroju praporov, ki jim je poveljeval praporščak ZVVS Dominik Grmek, Policije ter veteranskih in domoljubnih društev, med njimi je bil tudi praporščak OZ VVS Gornja Radgona Matjaža Perša, ob Prešernovem spomeniku ob Zdraviliškem parku potekala svečanost s sodelovanjem recitatorjev Osnovne šole prof. dr. Josipa Plemlja z Bleda in Veteranskim pevskim zborom.

Slavnostna govornica na slovesnosti, evropska poslanka gospa Tanja Fajon je med drugim omenila, da svojevrsten rekreativno kulturen način združuje praznovanje Prešernovega dne kulture s spominom na veterane vojne za Slovenijo ter vzpodbuja druženje in prijateljstvo. Zdi se ji prepogosto, da živimo v obdobju, ko nam v naši Sloveniji naštetih vrednot primanjkuje. »Občutek imam, sploh, ko na dogajanje pogledam iz evropske perspektive, da se prepogosto raje kot združujem razdružujemo, raje kot prijateljujemo se prepiramo, raje kot po kulturnem pogovoru posegamo nemalokrat po sovražnih besedah. Raje kritiziramo kot pohvalimo. In velikokrat se zdi, kot da tudi svoje domovine nimamo prav posebej radi. Verjamem, da smo danes tukaj zbrani ljudje različnih pogledov na svet in različnih prepričanj, a vsi skupaj se moramo zavedati, da je lastnosti, ki nas združujejo, še veliko več. Prav Prešeren, ki se ga spominjamo v teh dneh, je umetnik in modrec, ki je ne le za slovensko književnost in besedo, marveč za slovensko identiteto opravil pionirsko in neprecenljivo delo. Zdravljica kot ena tipičnih pesmi z opevanjem svobode, harmonije in z nasprotovanjem sovražnosti do tujcev, je cenjena ne le doma kot himna, marveč tudi v tujini. Kakor je bil Prešeren v svojem času svetovljan, si želim, da bi Slovenci postali svetovljani. Široki in razgledani, izobraženi in uglajeni. Takemu narodu nihče nikoli in nikdar ne more vzeti identitete in lastnega jaza. Tak narod je velik, pogumen, kulturen in bogat. Je srčen. In je svoboden.« je še omenila evropska poslanka Fajonova.

Po slovesnosti smo člani OZ VVS Gornja Radgona in gostitelji (predsednik Janez Koselj) na tamkajšnjem pokopališču na grob ubitega Svetine položili venec in svečo.

Slovenski kulturni praznik je v Vrbo privabil več tisoč ljudi, ki jih je pozdravil župan Občine Žirovnica Leopold Pogačar, slavnostni govornik, etnolog dr. Janez Bogataj pa poudaril, da obisk rojstnega kraja Franceta Prešerna dokazuje nesmrtnost pesnikove ustvarjalnosti in je postal pravo sodobno slovensko kulturno romanje. V kulturnem programu so sodelovali pevci KD Dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica, recitatorka Lara Jankovič, glasbeni gost kantavtor Adi Smolar.

Besedilo, posnetki: Dani Mauko

Več v fotoalbumu https://photos.app.goo.gl/ZdAHFnvd7FaRmptX9