12.spominski pohod ob Muri

DSCN4081V sredo   3.julija 2013  ob 18.00 uri se  je približno 200 pohodnikov zbralo v Radencih pri spominskem obeležju, kjer se je po krajši svečanosti pričel tradicionalni vsakoletni pohod ob  Muri v spomin na dogodke, ki  so se odvijali pred  22. leti med osamosvojitveno vojno.  Po pozdravnem govoru domačina podžupana Občine Radenci Janeza Kondrada in po nagovoru predsednika  pokrajinskega odbora ZVVS Pomurje Nikolaja  Brusa ter  po polaganju venca na spominsko obeležje, so pohodniki krenili proti  Muri v smeri Gornje Radgone.

Pohod,  ki ga skupno organizirajo  Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo, Policijsko veteransko društvo Sever, Območno združenje vojaških starešin  in Združenje borcev za vrednote NOB,  je postal tradicionalen  in je tokrat organiziran že dvanajstič. To  je spominsko dejanje, ko se pohodniki spominjamo dogodkov iz  leta 1991, na  uspešno zmago naših  “miličnikov”  in “teritorijalcev”,  na dan ko so  vojaki  Jugoslovanske armade sramotno morali zapustiti  mejni  prehod.

Cilj  pohodnikov  sta  bili  obeležji   »Tetraeder« in »Nikoli več« v Gornji Radgoni, kjer je potekala osrednja proslava.

DSCN4101

V spremstvu  župana Občine Gornja Radgona Antona Kampuša sta se proslave udeležila tudi minister za notranje zadeve RS Gregor Virant in državni sekretar MNZ Boštjan Šefic. Slavnostni govorec na spominski slovesnosti  je  bil seveda minister za notranje  zadeve, ki  je v  svojem govoru komentiral aktualne dogodke, kot je trenutno krizno obdobje, padec meje  na jugu  države, prednosti  ki smo jih izgubili  kot  ena najuspešnejših novih  članic EU…

Po  svečanosti  je moderator prireditve Dušan Zagorc povabil pohodnike in  ostale  v osnovno  šolo kjer je vse udeležence čakal zelo dober vojaški pasulj.

Organizatorjem gre zahvala  za uspešno izveden  pohod in  svečanosti  na obeh  straneh, tako  v Radencih  kot v Gornji  Radgoni.

Fotogalerija