Pomurcu podelili visoko priznanje

DM7_5397Ob spominskem dnevu Mestne občine Maribor, ko je leta 1918 general Rudolf Maister osvobodil Maribor in dnevu 72. brigade Slovenske vojske so se v Dvorani Tabor v Mariboru poleg predstavnikov veteranskih organizacij (tudi iz Pomurja, iz OZVVS Gornja Radgona-Brus, Kuzmič, Makovec, Mauko, Perša, Stolnik) in policije, udeležili poveljnik 72. Brigade SV in Vojašnice generala Maistra, polkovnik Franc Koračin, mariborski župan dr. Andrej Fištravec in načelnik Generalštaba SV, generalmajor dr. Andrej Osterman, ki je bil slavnostni govornik.
Na slovesnosti so podelili številna priznanja, med drugim tudi Martinu Smodišu, vodji izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Murska Sobota in poveljniku Civilne zaščite Pomurske regije. Smodiš, ki že več let uspešno deluje na področju zaščite in reševanja na nivoju države in Pomurske regije, v katerega se vključuje tudi Slovenska vojska z svojimi zmogljivostmi in kadri, si prizadeva za tesnejše sodelovanje na tem področju.
Predstavitve na dnevih odprtih vrat, organizacija taborov, slovesnosti, predstavitev in tekmovanja ob preverjanju ekip prve pomoči Pomurja, delovanje v komisijah, predavanje na vojaških šolah, načrtovanje skupnih regijskih vaj s Slovensko vojsko in skupno sodelovanje na intervencijah je le nekaj aktivnostih na katerih odlično sodelujejo.
Prav ob nedavnih poplavah, ki so zajele Pomursko regijo so skupaj načrtovali intervencijo v okviru štaba civilne zaščite Pomurja.
Prvič po letu 1991 je Slovenska vojska aktivno sodelovala pri odpravljanju posledic neurja v Pomurju in si s tem dodatno utrdila ugled pri prebivalcih pokrajine ob Muri. Smodiš je s svojim dolgoletnim delom, zgledom in strokovnostjo v veliki meri prispeval k dodatnemu ugledu slovenske vojske v Pomurski regiji za kar je iz rok polkovnika Koračina prejel priznanje- Bronasta PLAKETA 72. brigade.
Za kulturni program je poskrbel Orkester Slovenske vojske s solistko Ano Bezjak.

Besedilo in posnetki: Dani Mauko