Proslavili 150. obletnico I. slovenskega tabora

V nedeljo, 5. avgusta, so v parku I. slovenskega tabora v Ljutomeru pod motom »Prleki smo prvi« proslavili 150. obletnico I. slovenskega tabora, prvega množičnega slovenskega narodnopolitičnega zborovanja. Leta 1868, 9. avgusta, se je okrog sedem tisoč Slovencev iz vseh koncev odpravilo v Ljutomer ter podprlo zahteve po Zedinjeni Sloveniji, lastnemu jeziku in boljšemu odnosu do Slovencev v uradih, šolah in družbi.
Po prihodu praporščakov in nosilcev bojnih zastav SV, policije,veteranskih in domoljubnih društev, gasilcev, ki jim je poveljeval praporščak ZVVS Dominik Grmek, med njimi tudi praporščak PO VVS za Pomurje Matjaž Perša, prapor OZ VVS in ZSČ Gornja Radgona, je pred več tisoč obiskovalci med katerimi so bili tudi člani OZ VVS Gornja Radgona s predsednikom Nikolajem Brusom in podpredsednikom Milanom Kuzmičem, generalmajor dr. Alojz Šteiner, dr.Tomaž Čas, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever, predsednik ZVVS, generalmajor Ladislav Lipič…, je slavnostni govornik, predsednik republike Borut Pahor med drugim poudaril pomen gibanja pomladi narodov v sredini 19. stoletja, ki je dalo tudi Slovencem moč in zagon za politično osvobajanje. » Iz naših izkušenj in dosežkov je jasno, da moramo predvsem paziti eden na drugega, na našo samostojno državo in skupno Evropo. Ni pomembno samo to, da imamo lastno državo, pač pa tudi to, da je demokratična, pravna, socialna in kulturna«, je povedal.
Zbrane so nagovorili še dr. Miran Puconja, častni občan občine Ljutomer, velik poznavalec taborskega gibanja, ki je opozoril, da nas mora materinščina varovati pred velikimi in da ne smemo dopustiti, da nas povozi sodobni kapital, da ne bomo postali kolonija ter da se slovenska in evropska znanost in kultura ne začenjata in končujeta na obrobju Ljubljane ter požel velik aplavz. Miroslav Rauter, načelnik Območnega štaba teritorialne obrambe Ljutomer leta 1991, ko smo se Slovenci znova povezali, pomagali in zmagali je poudaril, da da so teritorialci takrat sledili taborskemu geslu »Če si ne bomo sami pomagali, nam nihče na tem svetu ne bo pomagal«, županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, je opozorila na velikokrat neživljenjske zakone in akademiku in profesorju, Prleku, ki je šel v svet in spremenil podobo Slovenije, dr. Stanku Kristlu podelila plaketo I. slovenskega tabora.
O taborskih zahtevah so spregovorili še predstavniki civilne družbe in gospodarstveniki: Marija Kralj, predsednica kluba managerjev, Daniel Zelko, predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljutomer, Branko Novak, predsednik PGD Radomerje ter poveljnik civilne zaščite v občini Ljutomer, Aleš Vaupotič, predsednik odbora izpostave Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Ljutomer, Radgončan Samo Tuš, predsednik Zveze društev Moja Mura je je pozval oblast, naj Muro za vedno izbriše iz energetskih načrtov, ker njihovo neustreznost dokazujejo študije ter to zahtevajo prebivalci ob njej, Niko Miholič je spregovoril v imenu mladih, o slovenski tradiciji pa Marija Merljak, prijateljica Ljutomera in Prlekije.
V kulturnem programu so nastopili Komorni zbor Orfej, pihalni orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer, Gašper Lovrec in prleški kantavtor Tadej Vesenjak, sledila je zahvalna maša ob obletnici 1. slovenskega tabora in srečanje prijateljev Radia Ognjišče, na glavnem trgu pa nastop ansambla Štrk ter pogostitev za vse obiskovalce Ljutomera.

Besedilo, foto: Dani Mauko

 

 
Google Photos Refresh Token not defined. Please authenticate from Photonic → Authentication. See here for documentation.