Sobra 2016: Sejem zavezniškega upanja, četrtek, 22.09.2016 – vir: Pomurje-si

Pomurje        avtor: Andrej Bedek Fotografija: Jure Zauneker in Dani Mauko

“Leta 2003, ko smo prvič pripravili sejem, je bilo sporočilo sejma povezanost Evrope. Slovenija je takrat trkala na vrata EU in Nata. Danes pa veliko govorimo o vojnah, migracijah in varnosti. Izkušnje, ki smo jih imeli z organizacijo sejmov, smo s pridom uporabili prav pred letom dni, ko smo v razstavnih halah ponudili streho nad glavo 45 tisoč prebežnikom,” je na otvoritvi sejma Sobra, šestega po vrsti, poudaril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, gostitelja.

V ponedeljek je namreč minilo leto dni od takrat, ko so med lansko begunsko krizo prvi begunci stopili na pomurska tla, 198 so jih takrat v noči na 19. september 2015 namestili v halo radgonskega sejmišča, v kateri je bil vse do srede januarja letos namestitveni center za migrante. Mejno črto je v Gornji Radgoni v lanskem begunskem valu prestopilo 50 tisoč tujcev, državo Slovenijo pa pol milijona.

Na stičišču Slovenije z Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko je sto razstavljavcev iz desetih držav predstavilo opremo, znanje in najpomembnejše institucije, ki zagotavljajo obrambno pripravljenost, varnost ljudi ter zaščito in reševanje pri naravnih in drugih nesrečah. Sejem še opozarja na nevarnosti neprimernih posegov v prostor in nezadostnega vzdrževanja infrastrukture, ki je velikokrat razlog za nesreče. »Prireditev je poleg tega namenjena prikazu opremljenosti in izurjenosti institucij s področja obrambe, varnosti ter zaščite in reševanja širši javnosti,« je še dejal Erjavec.

Levji delež aktivnosti je na sejmu pripadel Slovenski vojski (SV). Po besedah podpolkovnika Ernesta Pleha, poveljnika murskosoboške vojašnice, je njihovo sodelovanje usmerjeno v predstavitev vojaških poklicev v SV s ciljem promocije vojaškega poklica in povečanja interesa za zaposlovanje v vrstah vojske. Svoj lonček k pestrosti sejma so še pristavili policija, gasilci in uprava za zaščito in reševanje. Tako bo med drugim potekala mednarodna gasilska vaja Povezani v pomoč.

“Letošnji slogan Zavezništvo za upanje je prava izbira. SV ter sistem zaščite in reševanja, katerega največji del predstavljajo slovenski gasilci, uživajo največ zaupanja med državljani. Želim si, da se to zaupanje še okrepi,” pa je poudarila ministrica za obrambo Andreja Katič, ki je otvorila sejem Sobra 2016.