Tradicionalni pohod ob Muri

DSCN1379Tako kot vsako leto, smo se veterani tudi letos udeležili, tokrat že štirinajstič, tradicionalnega pohoda ob Muri, ki se odvija v čast dogodkom iz osamosvojitvene vojne leta 1991. Zaradi vročega poletnega večera, visoke temperature okrog 30°C, se nas je tokrat zbralo nekaj manj kot po navadi, tokrat zares tisti najbolj vztrajni in najbolj hrabri, katerim tudi številni komarji ob Muri niso bili kos.

Tokrat smo se zbrali v Radencih, kjer sta nas pozdravila predsednik OZVVS Gornja Radgona, Nikolaj Brus in direktorica Občinske uprave Občine Radenci ga. Mojca Marovič. Po polaganju venca na spominsko obeležje smo se pohodniki podali ob Muri proti Gornji Radgoni. Vodila sta nas Bogdan Šajnovič (OZSČ) in Miha Strah (borci za vrednote NOB). Po prispetju v Gornjo Radgono smo se ustavili pri mostu ob spominskem obiležju »Tetraeder« in nato pod cerkvijo pri spominskem obeležju »Nikoli več«. Pozdravil nas je Župan Občine Gornja Radgona, Stanislav Rojko, ki je v vrstah TO sodeloval v vojnih dogodkih. Poudaril je, da teh dogodkov ne smemo nikoli pozabiti in tudi si želeti in delati tako, da jih nikoli več ne bo.

Slavnostni govornik tega srečanja je bil načelnik GŠ SV, generalmajor dr. Andrej Osterman. Spregovoril je v imenu SV in pohvalil uporniški duh mesta, ki je med vojno pred 24. leti pretrpelo največ škode. Ukazal je na domoljubje, ki ga moramo mi starejši prenašati na mlajše generacije. Na našo zgodovino moramo biti ponosni, spoštovati pomembne dogodke in biti medsebojno strpni, so besede, ki jih je poudaril v svojem govoru.

Sledilo je svečano polaganje vencev na spominsko obeležje »Nikoli več«.

Po končani svečanosti smo se pohodniki in vsi zbrani podali v Gasilski dom Gornja Radgona, kjer smo se okrepčali in nadaljevali z medsebojnim druženjem.

Besedilo: Martin

Fotogalerija – Dani (klikni)

Fotogalerija – Martin (klikni)

Videoposnetki – Martin:

Govor predsednika OZVVS Gornja Radgona v Radencih

[gview file=”http://www.gornjaradgona.zvvs.si/wp-content/uploads/2015/07/SPOMINSKI-POHOD-OB-MEJI-GOVOR.doc” save=”1″]