Učenci ob Dnevu suverenosti ob spominskih obeležjih prižgali sveče

V ponedeljek, 23.oktobra, dva dni pred Dnevom suverenosti, ki ga veterani vojne obeležujemo že tretje leto v spomin na noč 26. oktobra 1991, ko je Slovenijo zapustil zadnji vojak JLA, so nas na treh lokacijah OZ VVS Gornja Radgona obiskali učenci iz kar sedmih Osnovnih šol iz Upravne enote Lenart.

V Radencih sta ob spominskem obeležju posvečenemu Alojzu Gaubetu, civilni žrtvi sovražne agresije, ki je padla pod agresorskimi streli JLA, učence, ki jih je spremljal predsednik OZ VVS Lenart, ravnatelj zavoda »Osnovna šola in vrtec« Sveta Trojica v Slovenskih goricah, spregovorila domači župan Janko Rihtarič-vesel je, da veterani prenašajo sporočila o dogodkih iz leta 1991 na mlajše rodove in predsednik Nikolaj Brus-kronološko je obudil spomine izpred 26 let.

Spomine iz vojnih dogodkov 1991 je slikovito izpovedal tudi ravnatelj Škerget, takratni udeleženec spopadov z enoto JLA v Radencih, ki je s pripadniki TO Lenart, z 3. protidiverzantskim vodom z orožjem, ki je bilo shranjeno v prikritem skladišču OŠ Lenart preprečil napredovanje oklepne enote JLA poveljnika Berislava Popova.

V prisotnosti praporščaka Matjaža Perša z praporom OZ VVS Gornja Radgona in prapora iz OZ VVS Lenart, je delegacija učencev prižgala svečo in se poklonila Alojzu Gaubetu,  nato pa so se učenci v spremstvu predsednika Brusa in podpredsednika Milana Kuzmiča odpeljali še v Gornjo Radgono k Spominskem obeležju “Nikoli več”, v Gasilskem domu prisluhnili predavanju majorja Zdravka Stolnika ter potovanje sklenili pri obeležju v Spodnjem Konjišču kjer so prav tako bili seznanjeni z dogodki med osamosvojitveno vojno, prižgali so tudi svečo.

Fotogalerija

Besedilo, posnetek: Dani Mauko