Vseslovensko zborovanje za mir 2019 v Cerju

V soboto 21. septembra je pri pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju v občini Miren-Kostanjevica potekalo vseslovensko zborovanje za mir 2019. Po prihodu praporščakov Zveze društev general Maister, TIGR Primorske, ZVVS, ZSČ, ZB za vrednote NOB, ZPVD Sever, Vojnih invalidov Slovenije, ZD Moris pod poveljstvom častnika Andreja Jurjeviča ob igranju himne članov Orkestra Slovenske policije, je župan Mauricij Humar spomnil, da je v bližini pomnika nedavno divjal požar, ki je povzročil veliko škodo.« Pri gašenju so sodelovali slovenski in italijanski gasilci in druge enote za reševanje. Takrat smo videli, kaj pomeni prijateljstvo, tovarištvo, solidarnost, to so vse vrline, ki jih rabimo za mir«, je poudaril predsedujoči Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije, generalmajor dr. Alojz Štajner, predsednik Zveze slovenskih častnikov in predsedujoči koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije. Izpostavil je, da si je za mir kot fenomen človeštva, vrednoto in izziv treba vedno znova prizadevati in opozarjati. To je tudi eno od pomembnih poslanstev in nalog domoljubnih in veteranskih organizacij. Povedal je tudi, da je svetovni dan miru, ki poteka pod okriljem Združenih narodov, usmerjen v politike, ki svojo nemoč izkoriščajo z uporabo vojaške moči, v generale, ki v vojnah vidijo priložnosti za povišanje, medalje in vojaško slavo ter podjetnike, ki vojne izrabljajo za profite. Zahvalil se je predstavnikom domoljubnih in veteranskih organizacij in njihovim zastavonošam za prizadevanja pri opozarjanju za mir ter zaželel, da pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju vedno bolj postaja pomnik miru.

Slavnostna govornica, evropska poslanka Tanja Fajon je poudarila, da so v evropskem parlamentu nedavno glasovali o resoluciji o pomenu evropskega zgodovinskega spomina. Svoboda in mir sta dobrini oziroma vrednoti, ki so ju v temelje evropskih držav, tudi naše domovine, vkopali upor, boj in žrtve. »Mir danes ni samoumeven in zanj se moramo truditi, mir je veliko več kot samo odsotnost vojne« je še povedala.

V kulturno-umetniškem programu so sodelovali Orkester slovenske policije s pevko mezzosopranistko Ireno Yebuah Tiran, dijaki novogoriške umetniške gimnazije, Kulturna sekcija TIGR – Klub mladih ter Moški pevski zbor Anton Klančič iz Mirna, prof. Suzana Černe, ki je spregovorila o Unescovem projektu Meja ter o akciji Drevo za Cerje, v kateri zbirajo denar za pogozdovanje zemljišča v okolici pomnika, kjer je pustošil požar.
Po odigrani pesmi Pesem o svobodi, ki so jo za orkestrom v ozadju na zaslonu spremljale fotografije Cerja, smo se zbrani, med njimi tudi člani OZ VVS Gornja Radgona s predsednikom Nikolajem Brusom, praporščakom Matjažem Peršo in ostalih veteranskih organizacij iz Pomurja, povzpeli v veličasten pomnik od koder je lep razgled tudi na bližnje italijansko morje.

Besedilo, posnetki: Dani Mauko