Žalna slovesnost-komemoracija ob spominskih obeležjih

Pred praznikom Dneva suverenosti in 1. novembrom, dnevom spomina na mrtve so se v sredo 23. oktobra člani Območnih združenj vojnih veteranov Slovenije, slovenskih častnikov, Policijskega veteranskega društva Sever, Društva šoferjev in avtomehanikov ter Zveze združenj borcev za vrednote NOB Gornja Radgona, OZ VVS Lenart ter številni občani zbrali v Radencih ob Spominskem parku osamosvojitvene vojne 1991 kjer je tudi spomenik posvečen Alojzu Gaubetu, civilni žrtvi sovražne agresije.

Ob postroju praporščakov s prapori je predsednik OZ VVS Gornja Radgona, Nikolaj Brus povedal, da je današnja komemoracija posvečena v prvi vrsti dogodkom, ki so zaznamovali leto 1991, ko so pripadniki TO, Milice, civilne in narodne zaščite ter večina prebivalcev Slovenije nastopili najbolj enotno v zgodovini države ter branili naše ozemlje s strani JA ,ki je  na silo in z vsem mogočim orožjem hotela prevzeti mejne prehode po vsej državi ter s  tem tudi z vojaško silo prekiniti odločitev Skupščine RS in slovenskega naroda o miroljubni odcepitvi ter nastanku samostojne države.

Slovesnost je namenjena vsem žrtvam vojne 1991, še posebej mlademu Alojzu Gaubetu iz Janževega Vrha, ki je bil 28. junija  v Radencih ob prodoru tankovske agresorske oklepne enote polkovnika Berislava Popova težko ranjen, odpeljan v bolnišnico v Rakičan kjer je 3. julija podlegel poškodbam. Še isti dan, nekaj ur pozneje je v Gornji Radgoni pod streli iz oklepnega vozila JA padla druga žrtev, svetovni popotnik in svetovljan Janez Svetina, ki je z fotoaparatom v roki v roki želel posneti dogodke.

 Za ti dve dragoceni življenji, za vse žrtve vseh vojn, civilne žrtve in žrtve v prometnih nesrečah doma in po svetu, je Nikolaj Brus po minuti molka povabil člane delegacij med katerimi je bila tudi sestra ubitega Alojza, da prižgejo sveče, se zahvalil zbranim, občini Radenci ter prisotnemu županu Romanu Leljaku za skrbništvo in vzdrževanje Spominskega parka, še posebej nastopajočim za izvedbo kulturnega programa pod mentorstvom učiteljic Zdenke Šiplič in Karine Miklavžič, ki so ga z recitacijo in petjem izvedle učenke in učenci Osnovne šole Kajetana Koviča Radenci, Špela Povalej, Barbara Mohar, Julija Hamer Belak, Urša Žitek in mešani pevski zbor, hkrati pa čestital ob Dnevu suverenosti, ki je posvečen obletnici odhoda zadnjega vojaka JA iz republike Slovenije.

NAJ NE BO POZABLJENO ! je še povedal slavnostni govornik Brus.

Spominski komemoraciji sta potekali tudi pri spomeniku padlim v 2. svetovni vojni na Kapelskem Vrhu in pri spomeniku talcem v Radenskem Gaju.

Besedilo, posnetki: Dani Mauko