Žalna slovesnost-komemoracija ob spominskih obeležjih

Pred praznikom 1. novembrom, Dnevom spomina na mrtve so v petek 26. oktobra člani Območnega združenja VVS Gornja Radgona, Zveze slovenskih častnikov, Policijskega veteranskega društva Sever, Društva šoferjev in avtomehanikov ter Zveze združenj borcev za vrednote NOB ter številni občani zbrali v Radencih ob spominskem obeležju kjer je tudi spomenik posvečen Alojzu Gaubetu, civilni žrtvi sovražne agresije.
Ob postroju praporščakov s prapori navedenih organizacij je spregovoril predsednik OZ VVS Gornja Radgona Nikolaj Brus in povedal, da je spominska slovesnost posvečena v prvi vrsti žrtvam Osamosvojitvene vojne 1991 in vsem vojnam, ki so neposredno povezane z našo domovino – Slovenijo. Za domovino se je vredno boriti, še posebej to velja za zadnjo – Osamosvojitveno vojno, ko smo pripadniki teritorialne obrambe z Milico ter z vsemi civilnimi strukturami in ostalim prebivalstvom premagali JLA, na papirju in po obsegu oborožitve eno od najmočnejših armad v tem delu Evrope.
Zasluge za to zmago pripisujemo tudi usposobljenosti borcev, ki so si izkušnje pridobivali prav v tej, takrat še naši JLA med služenjem vojaškega roka, še posebej pa med vajami, ki jih je izvajala TO od leta 1968 do vojne 1991. Prav letos praznujemo 50 letnico obstoja TO RS, za katero je posebna inšpekcija JLA zapisala-slovenska TO je najboljša in najbolj izurjena med vsemi republikami v bivši Jugoslaviji.
Vse to se je na terenu izkazalo v vojni 1991. Res je, da smo imeli do leta 1991 na kapah rdeče zvezde, toda uniforme so bile slovenske ter najpomembneje – poveljevalo se je v slovenskem jeziku. Pripadniki TO in Milice smo Osamosvojitelji in nismo hrana in materija za politične zgodbe nekaterih prikrojevalcev zgodovine in danes smo tukaj, da obudimo spomin na dogodke o nastanku države in na Osamosvojitveno vojno.
25. junija 1991 je Slovenija formalno postala neodvisna država in še isti dan se je začela agresija nad našo mlado državo. V bivši občini Gornja Radgona so padle tudi prve civilne žrtve. Med prodorom tankovske kolone JLA proti mejnemu prehodu v Gornji Radgoni je bil ranjen takrat 29 letni fant – Alojz Gaube iz Janževega Vrha, še istega dne pa je bil med prodorom tankovske kolone pod poveljstvom polkovnika Berislava Popova v Gornji Radgoni smrtno ranjen svetovni popotnik in psiholog Janez Svetina.
Po minuti molka in prižigu sveč članov delegacije med katerimi je bila tudi sestra ubitega Alojza, je ob sklenitvi nagovora predsednik Brus povedal: »Mi smo živa zgodovina osamosvojitve. Mi, pripadniki TO in Milice ter vse takratne civilne strukture ter prebivalci Slovenije v isti osebi. Hvala nosilcem praporov za ponosno držo«. Zahvalil se je zbranim, predstavnikom občine Radenci, še posebej pa nastopajočim za izvedbo kulturnega programa pod mentorstvom učiteljic Zdenke Šiplič in Karine Miklaužič, ki so ga z recitacijo in petjem izvedle učenke Osnovne šole Kajetana Koviča Radenci, Brina Velnar, Gal Lipič Stanek, Enja Ritonja, Iva Štefanec, Kaja Rihtarič, Katarina Rantaša (violina) in Nejc Fifolt, ki je povedal, da si želi, da bi »domovino čutili« in, da bi na dno morja potonila beseda – VOJNA.
Spominski komemoraciji sta potekali tudi pri spomeniku padlim v 2. svetovni vojni na Kapelskem Vrhu in pri spomeniku talcem v Radenskem Gaju kjer je zbrane nagovoril predsednik Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Radenci Darjan Mencigar.

Besedilo, posnetek: Dani Mauko

 
Google Photos Refresh Token not defined. Please authenticate from Photonic → Authentication. See here for documentation.