Zvone Benko prejel zlato plaketo ZVVS

DSC03907Že v zgodnjih jutranjih urah se nas je sedmero veteranov OZVVS Gornja Radgona podalo na pot proti Koroški, v Mežico, kjer smo se udeležili Glavnega zbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Spremljalo nas je prelepo sončno vreme in seveda smo zato nehote med vožnjo  obujali prijetne spomine na izlet, ki smo ga opravili pred dvema letoma po isti poti, ob enakem vremenu, v prečudovite kraje na Koroškem. Tako kot takrat so nas tudi tokrat prisrčno sprejeli kolegi veterani, domačini Vili, Zdravko, Franc… Zbor se je pričel ob 10.00 uri z izjemnim kulturnim programom, ki sta ga uprizorila moški pevski zbor Vres in Mežiški pihalni orkester. K svečanosti dogodka je prispevala simpatična moderatorka Špela Šavc, mimohod praporščakov in Veteransko svečano dejanje. Dogodek je med kulturnim programom ovekovečen s podelitvijo zlatih plaket ZVVS, kar smo radgonski veterani nestrpno in s ponosom pričakovali, saj je med prejemniki na odru stal tudi naš veteran, Zvone Benko.

Zvone si plaketo zasluži, saj je bil aktivni udeleženec dogodkov iz osamosvojitvene vojne ’91 in soustanovitelj našega območnega združenja veteranov v Gornji Radgoni. Vse od leta 1995 naprej do danes, je bil član predsedstva območnega združenja. Odgovorno in tvorno je sodeloval pri vseh aktivnostih in je prevzemal številne funkcije znotraj združenja. Bil je tudi med ustanovitelji Pokrajinskega odbora ZVVS Pomurje in njegov član v 1.mandatu. Za odgovorne naloge v Osamosvojitveni vojni 1991, je že prejel bronasto in srebrno plaketo ZVVS ter srebrno medaljo generala Maistra z meči. Danes je član predsedstva in je zadolžen za sodelovanje s Slovensko vojsko, kjer je tudi zaposlen. Zvone, čestitamo!

Po kulturnem delu in po podelitvi priznanj je v nadaljevanju sledil Glavni zbor ZVVS. Potrebno je omeniti vsaj tri poudarke iz poročila predsednika ZVVS Ladislava Lipiča. Prvo: opozoril je na težaven socialni položaj nekaterih veteranov, ki jih je z vsakim letom vse več. V prihodnje mora biti vodilo vsakega območnega združenja registriranje teh članov in nudenje pomoči.  Drugo: posebno pozornost je posvetil novemu prazniku Dnevu suverenosti, ki ga praznujemo  25.oktobra. To je od slej prvi praznik, ki daje priznanje veteranom, vojakom in policistom, ki so sodelovali v oboroženi plebiscitni odločitvi po samostojni državi. S tem dnevom je podan tudi poseben pomen besedi Suverenost, ki se zadnje čase izgublja iz našega besednjaka.  Tretje: opozoril je na krivico, ki jo je povzročil ZUJF in takratna vladajoča politika. Upa, da bo sedanja rast BDP to krivico v naslednjem letu odpravila.

Zbor se je končal v prijetnem vzdušju in v poznih popoldanskih urah smo se od kolegov na Koroškem morali posloviti. Čakala nas je še dolga pot domov na kateri smo seveda morali obeležili prejeto Zvonetovo priznanje.

Zapisal in fotografiral: Martin

 

Fotoalbum: Dani Mauko