23. spominski pohod ob meji

Gornja Radgona

OZVVS Gornja Radgona je s soorganizatorji OZSČ Gornja Radgona, Združenjem borcev za vrednote NOB Gornja Radgona in Policijskim veteranskim društvom »Sever« za Pomurje, pododborom Gornja Radgona, 3. julija 2024, na dan, ko je leta 1991 odpeljal še zadnji tank okupatorske vojske JLA iz Gornje Radgone, organiziralo 23. spominski pohod ob meji.

Pričelo se je pri spominski plošči na Partizanski cesti v Gornji Radgoni na mestu kjer je  28. junija ob 11:38 uri pod streli enote JLA polkovnika Berislava Popova, ki je prodirala v Gornjo Radgono, omahnil in umrl svetovni popotnik Janez Svetina. Delegaciji veteranov OZVVS Gornja Radgona in OZVVS Zgornja Gorenjska ter predsednik ZVVS generalmajor Ladislav Lipič so v spomin prvi civilni žrtvi osamosvojitvene vojne 1991 na tem mestu prižgali sveče.

Nadaljevalo se je pri spominskem obeležju »Nikoli več« kjer sta  častni predsednik OZVVS Gornja Radgona Nikolaj Brus in predsednik OZSČ Gornja Radgona Bogdan Šajnovič ob postrojenju praporščakov položila lovorov venec. Prisotne sta pozdravila podpredsednik OZVVS Gornja Radgona Dušan Zagorc in županja Občine Gornja Radgona Urška Mauko Tuš.

Čez sedemdeset pohodnikov se je nato podalo na pot ob reki Muri proti Radencem do »Spominskega parka osamosvojitvene vojne 1991« kjer se je po njihovem prihodu ob postrojenju praporščakov veteranskih in domoljubnih organizacij pričela slovesnost. Pri obeležju Alojzu Gaubetu, civilni žrtvi vojne za Slovenijo je delegacija veteranov skupaj s pokojnikovo sestro  Marijo prižgala svečo  in položila ikebano. Po pozdravnem nagovoru predsednika OZVVS Gornja Radgona Janija Kosija in podžupana Občine Radenci Franja Mulca, je slavnostni govornik dr. Tomaž Čas, predsednik Zveze PVD Sever orisal dogodke v Osamosvojitveni vojni 1991 in  spregovoril tudi o vlogi veterank in veteranov.

Moderator pri obeh obeležjih Dušan  Zagorc je nato zbrane povabil na družabno srečanje na teraso hotela Radin.

Slovesnost je popestril nastop Kvarteta policijskega orkestra.

 

Besedilo, posnetki: Dani Mauko