23. tradicionalni veteranski pohod do spominskega obeležja vojne za Slovenijo

Lendava

V petek 26. aprila so veteranska društva iz območja Lendave PDV Sever, SČ, VVS in Združenje borcev za vrednote NOB, organizirala 23. tradicionalni pohod v spomin na osamosvojitveno vojno leta 1991. Pprisotni smo bili s pohodnim praporom tudi nekateri člani  iz OZ VVS Gornja Radgona in OZSČ Gornja Radgona. 

Pri Lovski koči v Dolgi vasi sta udeležence pozdravila predsednik Robert Lenarčič in  sekretar iz OZ SČ Branko Bratkovič. Do pomnika vojne za Slovenijo v bližini nekdanjega mejnega prehoda z Madžarsko se je podalo okrog sto dvajset udeležencev.

Pri obeležju je moderator Branko Bratkovič povedal: “Letos zaznamujemo 150-letnico rojstva in 90-letnico smrti generala Maistra. Vlada Republike Slovenije je v čast njegovim izjemnim zaslugam za slovenski narod  razglasila leto 2024 za leto generala Rudolfa Maistra… Zbrali smo se, da se spomnimo na dogodke, ki so potekali v času agresije JLA in pomembnost boja na tem prostoru.

Z minuto molka počastimo spomin na vse umrle udeležence med in po vojni« je še dejal ter napovedal slavnostnega govornika, upokojenega generalmajorja, nekdanjega načelnika SV dr. Alojza Šteinerja, ki je opomnil na dogodke I. in II. svetovne vojne ter Slovenske osamosvojitvene vojne 1991, orisal izjemnega in pomembnega Slovenca, generala Maistra.

Po vrnitvi k Lovski koči sta predsednik OZ VVS Ljubo Dražnik, sekretar Živko Stanič ter Branko Bratkovič članu Bojanu Misji podelila bronasto plaketo ZVVS, Stanku Novaku pa zlato plaketo.

Za svoje dolgoletno in prizadevno delo v OZ VVS Lendava so že na Glavnem zboru ZVVS v Laškem prejeli: RED ZVVS III. stopnje Ljubo Dražnik in Branko Bratkovič, RED ZVVS II. stopnje pa Živko Stanič.

Besedilo, foto: Dani Mauko