Delna sprememba zakona o vojnih veteranih

Gornja Radgona

Spoštovane veteranke in veterani,

Po dolgoletnem trudu, obveščanju in ozaveščanju odgovornih na vladnem nivoju, nam je uspelo vsaj delno spremeniti Zakon o vojnih veteranih. Pomembna sprememba, ki stopi v veljavo s 1. januarjem 2021 je ponovno znižanje starosti  za uveljavitev veteranskih pravic na dopolnjenih 50 let.

S tem datumom se za vse, ki so dopolnili 50 let starosti sprošča možnost za plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Postopek za uveljavitev pravice se izvede na Upravni enoti, ki pokriva območje vašega stalnega bivališča. Seveda je potrebno že imeti urejen status vojnega veterana. Pomembno je tudi, da predhodno ne prekinete sedanjega zavarovanja, pač pa počakate na izdano odločbo, na kateri bo naveden tudi datum pričetka sklenitve novega zavarovanja.

Toda prizadevanja za popravo zakona se s tem ne bodo končala. Še vedno ocenjujemo, da obstajajo skupine udeležencev, ki so krivično izvzete iz določil za priznanje pravice do statusa vojnega veterana.  Še naprej se bomo zavzemali, da se ta določila popravijo, res pa je, da so postopki silno dolgi in potrebno je nemalo truda za še tako majhne spremembe. .

Pozivamo vas, da z novostmi seznanite čim več svojih znancev, vojnih veteranov, ki do sedaj niso mogli uveljavljati svojih pravic ob tem pa jih tudi povabite v našo organizacijo, saj smo skupaj močnejši.

S spoštovanjem,

 

                                                                                                               Ladislav Lipič

                                                                                                                predsednik