Društvo Bilečanci Slovenija na obisku

Gornja Radgona

Območno združenje ZVVS Gornja Radgona je v soboto 15. januarja gostilo 40 članov Društva Bilečanci Slovenija. Goste smo v jutranjih urah pričakali  v novozgrajeni konferenčni dvorani Gasilskega doma v Gornji Radgoni, kjer smo jim pripravili dobrodošlico s kavo in prigrizkom. Po spoznavanju in krajšem klepetu smo jih povabili k ogledu fima Gornja Radgona 1991 - Mesto heroj. Naš član združenja Zdravko Stolnik, ki je obenem tudi član društva Bilečanci Slovenija,  je v nadaljevanju detaljno opisal dogodke iz leta 1991 na našem območju in pri tem analitično predstavil tako pozitivne kot tudi negativne pristope ter akcije v tem vojno - okupacijskem času v Gornji Radgoni in okolici.

Po predavanju je sledil prevoz do spominskega obeležja "Nikoli več", kjer je opravljena počastitev dogodkov iz osamosvojitvene vojne s skupnim polaganjem spominskega venca.

Sledil je ogled Doma penine in radgonskih kleti, kjer je goste očarala domačinka Svetlana s predstravitvijo proizvodnje penine in nastanka Radgonskih kleti.

Vseh 40 članov društva in veterani domačini, ki smo  goste ves čas spremljali, smo obisk zaključili s kosilom v gostilni Šenekar v Spodnjih Ivanjcih. 

Program obiska, ki ga je pripravilo naše združenje v dveh delih, je po izjavah gostov bil vsebinsko pravilno zastavljen. Prvi del programa poučen, kjer so se se seznanili z detajli osamosvojitvbene vojne na našem območju in drugi del družaben, kjer so si člani društva po daljšem času ponovno lahko pod pogoji PCT privoščili "normalno" srečanje in druženje.