Literarni natečaj "Spominska obeležja pripovedujejo - 2023/2024"

Ljutomer

V Domu kulture Ljutomer je potekala javna prireditev ob zaključku 6. literarnega natečaja »Spominska obeležja pripovedujejo-2023/2024«, ki so jo pripravile domoljubne in veteranske organizacije Pomurja in občina Ljutomer. Slovesnost je potekala z interpretacijami nagrajenih prispevkov in podelitvami priznanj, medalj ter zahval.

Po prihodu praporščakov in zastavonoš, po odpeti himni je sledil pozdravni nagovor mag. Olge Karba, županje Občine Ljutomer.

Slavnostni govornik, ravnatelj GFM Ljutomer, prof. Franci Čuš, je spregovoril o najpomembnejšemu elementu Maistrove dediščine in njegovih borcev - o domoljubju, predanosti in zavezanosti slovenstvu, slovenskemu narodu in njegovi kulturi.

Za nagrajene prispevke v prozi in s pesmijo, so avtorjem iz OŠ Cezanjevci, Razkrižje, Cankova, Gornja Radgona, Kapela, dijakinjam in dijakom gimnazije Ljutomer in Murska Sobota ter Ekonomske šole Murska Sobota podelili medalje, vsem avtorjem, njihovim mentorjem in organizatorjem natečaja pa zahvale in USB ključek na kateri je 6. publikacija knjige v elektronski obliki.

Urednik, vodja natečajne skupine, upokojeni generalmajor, dr. Alojz Šteiner je statistične kazalnike predstavil v Biltenu, ki je prvi del publikacije: »Sodelovalo je 51 avtorjev, 25 učenk in 19 učencev iz osmih osnovnih šol v Pomurju in 9 srednješolcev. Poslanih je bilo 46 prispevkov, 24 proznih del in 22 pesmi ter 16 mentoric mladim avtorjem.

Ker je publikacija posvečena nastajanju slovenske državnosti in Maistrovemu letu, se na tega slovenskega velikana nanaša 9 od 36 objavljenih del, dodan je posebni uvodnik o Maistrovem letu predsedujočega Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Pomurja, Marjana Fariča…, zapisi o lanskoletnem strokovnem posvetu za učitelje zgodovine, domoljubja in etike v osnovnih in srednjih šolah v Pomurju; o odmevni akciji na kateri je 660 devetošolcev pomurskih osnovnih šol obiskalo sejemsko odprto sceno SOBRE za domoznanstvo in poklicno promocijo; o 3. tradicionalnem pohodu ob spominskih obeležjih 300 učenk in učencev osnovnih šol ter dijakinj in dijakov srednjih šol v Murski Soboti in domoljubnem kvizu za učence osnovnih šol iz upravne enote Ljutomer. S temi zapisi Spominska obeležja postajajo tudi almanah domoljubnih in veteranskih organizacij v Pomurju pri delu z mladimi, pa tudi z osnovno in srednješolskimi učitelji zgodovine, domoljubja in etike.

Publikacija obsega 181 strani s 175 fotografijami. V dosedanjih šestih natečajih je sodelovalo 222 avtoric in 99 avtorjev kar je s šestimi bilteni natečajev preko 1000 strani.

Dogodek, ki ga je moderirala ga. Marja Dolamič so kulturno popestrile dijakinje in dijaki GFM Ljutomer ter Zasebna glasbena šola VIRTUOZ, udeležili smo se ga tudi člani VVS in SČ iz Območnega združenja Gornja Radgona.  

 

Besedilo, foto: Dani Mauko