Natečaj spominska obeležja pripovedujejo - 2021/2022

Gornja Radgona

  Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij z območja Pomurja katere predsedujoči je trenutno Boris Edšidt, je v šolskem letu 2021/22 pripravila literarni natečaj »Spominska obeležja pripovedujejo«, na katerem so sodelovali učenci osnovnih šol od 4. razreda naprej: OŠ Janez Kuhar Razkrižje, Ivan Cankar Ljutomer, Kuzma, Bogojina, Gornja Radgona, Kapela ter dijakinje in dijaki gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer in Murska Sobota.

  Na izjemno dobro izvedeni javni prireditvi v Kulturnem domu Gornja Radgona so med igranjem koračnice in zapete himne v dvorano prišli praporščaki in zastavonoše veteranskih in domoljubnih organizacij Pomurja, ki jim je poveljeval praporščak PO ZVVS za Pomurje Matjaž Perša. Moderator Valentin Kovič je povedal, da se bomo danes na prireditvi ob zaključku literarnega natečaja sprehodili skozi pisano slovensko besedo nagrajenih del avtorjev.

  V prozi, s pesmijo, so sodelujoči opisovali obeležja v domačem kraju ter dogodke povezane z njimi. V starostni kategoriji od 4. do 6. razreda so medalje, ki jih je podeljeval predsednik PO ZVVS za Pomurje Alojz Filipič za prozna dela prejeli Matic Stolnik-Vojak na svoji dolžnosti, Vito Rob-Intervju z veteranom slovenske osamosvojitven vojna Stanislavom Modlicem, Špela Plavec-Spomini na osamosvojitveno vojno, za pesmi je medalje podeljeval regijski koordinator ZSČ za Pomurje major Anton Kosi. Prejeli so jih Vid Jeneš-30 let samostojnosti, Tadej Veronik-Vojna za Slovenijo in Tijana Rožanc-Slovenija.

  V drugi starostni kategoriji, ki je vključevala učence od 7. do 9. razreda je medalje za prozna dela podeljeval predstavnik Domoljubnega krajevnega združenja Puconci Jože Časar, prejeli so jih Jakob Vuk-Blokada vojašnice Murska Sobota, Ajda Šebjanič-Odkritje spominskega obeležja v Murski Soboti ob 30. obletnici osamosvojitve in Ivana Karolina Budna-Vojna za Slovenijo. V isti kategoriji je medalje za napisane pesmi Zarji Župančič Rous-Naša že 30 let, Ajdi Šebjanič-Kamen junaštva in Lani Lipič-Osamosvojitev Slovenije podelil predsednik OZ VVS Gornja Radgona Nikolaj Brus.

  Nekateri avtorji so svoje zapise tudi prebrali. Dedek Vita Roba je pripovedoval: »Naša dejanja bodo sodili zanamci, torej mladi, nam pa naj ostane spomin, da smo s skupnimi močmi uresničili sanje Slovencem o samostojni državi«.

  Urednik, vodja natečajne skupine, upokojeni generalmajor, dr. Alojz Šteiner je v nadaljevanju predstavil knjigo: v že četrti publikaciji, drugi v elektronski verziji, je osrednja tema 30. obletnica osamosvojitve Slovenije. Objavljeni prispevki 20 proznih del in 23 pesmi povezujejo ljudi in zgodovino na obeh straneh reke Mure, so protivojno naravnani in vedno znova kličejo po miru in sožitju…

  Predsednik PVD Sever Pomurje, Drago Ribaš je Zari Bertalanič-Nekdanja članica civilne zaščite pripoveduje, Filipu Zveru-Boji med desetdnevno vojno v Hrastju Moti in Tinetu Fujs Perša-Gorički Nemci podelil medalje za prispevke srednješolcev, mentoricam: Meliti Franko, Suzani Rauter, Ireni Grašič Arnuš, Marjetki Erdelji, Tatjani Šebjanič, Metki Ohman, Bernardi Roudi, Bojani Pergar  Stolnik pa dr. Šteiner, Brus in Edšidt pisne zahvale, knjige in šopke.   

  Posebno zahvalo za ohranjanje zgodovinskega spomina in domoljubja v izobraževalnih institucijah v Pomurju je prejela Irena Kumer, nekdanja predstojnica Zavoda Republike Slovenije za šolstvo (ZRSS) območne enote Murska Sobota.

  Dogodek so popestrili deški pevski zbor OŠ Gornja Radgona, govorniki Boris Edšidt, radgonski župan Stanislav Rojko, slavnostni govornik, predsednik ZVS, generalmajor Ladislav Lipič pa je spomnil, da so tudi danes v dvorani prisotni ljudje, različni uniform, ki so leta 1991 izpostavljali svoja življenja, da lahko danes živimo v svobodni, suvereni državi.

  Sledilo je družabno srečanje v organizaciji gostitelja, OZ VVS gornja Radgona.

 

Besedilo, foto: Dani Mauko

E-knjiga

E-knjiga