Podelitev spominskih medalj ob 30- letnici samostojne in neodvisne države Republike Slovenije v Radencih

Radenci

Območno združenje ZVVS Gornja Radgona nadaljuje s podelitvijo spominskih medalj ob 30- letnici samostojne in neodvisne države Republike Slovenije. Tokrat so 14. decembra 2022 podeljene v Prostovoljnem gasilskem društvu Radenci  vsem članom združenja, ki imajo pridobljen status veterana. Po prihodu praporja združenja in odigrani himni je navzoče pozdravil predsednik OZ VVS Gornja Radgona Niko Brus. Besedo je predal domačinu, častnemu gostu generalmajorju dr. Alojzu Štajnerju, ki je bil v času osamosvojitvene vojne 1991 načelnik 7. pokrajinskega štaba TO v Mariboru in tudi udeleženec vojnih dogodkov v Radencih.

Prisotnim veteranom se je general zahvalil za njihov takratni prispevek v vojni, saj je to bil eden izmed najpomembnejših dogodkov v osamosvojitvi Slovenije. Spomnil se je tudi preminulih in dejal, da nam je lahko po 31 letih v  veselje, da nas je  še toliko tistih, ki smo ostali. Opomnil je, da z nazivom veteran mnogokrat pojmujemo odsluženega vojaka, vendar ni samo to. Veteran je živi pomnik dogajanj iz preteklosti in prenašanje teh spominov je poslanstvo nas veteranov, da širimo spomine na preživete dogodke iz vojne in na dogajanja neposredno pred njo. V zvezi s tem je omenil nedavni primer s predavanja v OŠ Kapela, ko se mu je na kraju učenec zahvalil za predstavitev dogodkov iz vojne, saj mu je šele takrat postalo jasno kakšno pomembno vlogo je pri tem imel tudi  njegov dedek. S tem je general želel povedati, da o teh dogodkih premalo govorimo in da temu osnovnošolcu niti dedek, niti oče o vojni nista kaj veliko povedala.

V nadaljevanju je general obudil še nekatere spomine, ki so se dogajali leta 1991 v na območju Radencev. Omenil je težave pri zajetju oklepnega vozila TO... Omenil je tudi enega od vojakov, ki so bili napoteni iz Varaždina na peklensko pot v Gornjo Radgono. Gre za Slovenca, ki je bil skupaj v vozilu s padlim podoficirjem JLA in je bil v Gornji Radgoni  pravočasno izvlečen iz tega vozila. JLA je tako kot podoficirja tudi tega vojaka označila za padlega. General je pred nekaj leti uspel vzpostaviti kontakt s tem slovenskim fantom in tako neposredno izvedeti kako je bilo takrat na drugi strani. Izjava slovenskega vojaka »Dobro, da sem ostal živ«  pove največ.

Sledila je podelitev medalj. Podeljevali so jih generalmajor dr Alojz Šteiner, Niko Brus, predsednik OZVVS Gornja Radgona in Milan Kuzmić, podpredsednik OZVVS Gornja Radgona. Medalje je prejelo 80 veterank in veteranov.

Po prireditvi je sledilo druženje, kjer so udeleženci ob pijači in prigrizkih obujali spomine in razpravljali o trenutnih aktualnih dogodkih.

 

Besedilo:  Martin Novak
Foto: Dani Mauko in Martin Novak