Podelitev spominskih medalj veteranom v Občini Sveti Jurij ob Ščavnici

Sveti Jurij ob Ščavnici

Območno združenje ZVVS Gornja Radgona je 29. novembra 2022 organiziralo svečano podelitev spominskih medalj ob 30. letnici samostojnosti Republike Slovenije. Medalje so prejeli veterani z območja občine Sveti Jurij ob Ščavnici in območja pošte Spodnji Ivanjci, ki imajo urejen status veterana in so istočasno člani OZ VVS Gornja Radgona. Prireditev se je odvijala v Kulturnem domu občine Sveti Jurij ob Ščavnici. Po prihodu praporščaka Matjaža Perše s praporjem območnega združenja je prisotnim dobrodošlico izrazil Nikolaj Brus predsednik OZ VVS Gornja Radgona. Na oder je povabil domačina Antona Slano, župana Občine Sveti Jurij ob Ščavnici, ki je v svojem pozdravnem govoru obudil spomin na dva sorojaka, ki sta prav tako utirala pot v današnjo samostojno Slovenijo. Prvi je dr. Anton Korošec, ki je kot politik po 1. svetovni vojni zaznal, da je po razpadu Avsto-Ogrske edina možna pot v samostojnost Slovenije, skupna pot v kraljevino SHS. V nasprotnem bi naši kraji ostali nemško govoreči. Drugi pomemben mož, ki je utiral pot v samostojnost z borbo proti nacizmu in fašizmu je Boris Pahor, intelektualec, ki je zelo vplival na ohranitev slovenskega jezika in kateremu je podeljen naziv častnega občana občine Sveti Jurij ob Ščavnici.  Župan je omenil tudi svoj doprinos v osamosvojitveni vojni pri organiziranju tajnega sestanka poveljnika TO Vladimirja Miloševiča in  kapetana Horna poveljnika vojašnice v Murski Soboti, ki sta se sestala na tajni lokaciji v Svetem Juriju ob Ščavnici.

Posebno čast udeležencem je s svojo prisotnostjo izkazal Ladislav Lipič, predsednik ZVVS. V svojem priložnostnem nagovoru je dejal, da je na tem področju občine bilo še več podobnih dogodkov kot dogodek, ki ga je omenil župan, s ciljem, da ne bi prihajalo do nepotrebnih spopadov in žrtev. Omenil je, da podelitev medalj ni namenjena samo veteranom, ki smo se z orožjem borili v sklopu enot TO, temveč tudi srečanju z ostalimi udeleženci vojne, ki so pomagali na področju zdravstvene oskrbe, civilne zaščite, lovci, radio-amaterji, z vsemi, ki so na kakršni koli način dprinesli k osamosvojitvi naše domovine.  ZVVS je bila predlagateljica podelitve teh spominskih medalj za vse te udeležence osamosvojitvene vojne, ne samo za udeležence z urejenim statusom veterana. Žal ideja v določenih političnih krogih ni bila sprejeta.  Zahvalil se je vsem prisotnim za odziv na povabilo in za prispevek v času osamosvojitvene vojne. Na koncu je zahvalo izrazil tudi vsem, ki so v teh 30-tih letih preminuli in jih danes ni več med nami. Dejal je, da spomin na njih ne bo živel le med njihovimi svojci, temveč tudi med nami, ki smo bili skupaj z njimi v teških časih osamosvojitvene vojne.

Po nagovorih sta Nikolaj Brus, predsednik OZVVS Gornja radgona in Matjaž Perša, praporščak OZVVS Gornja Radgona izvedla simbolno veteransko dejanje miru, svobode, neuklonjivosti, zmage in ponosa.

Sledila je svečana podelitev medalj. Podeljevala sta jih Ladislav Lipič, predsednik ZVVS in Nikolaj Brus, predsednik OZ VVS Gornja Radgona s pomočjo Milana Kuzmiča, podpredsednika OZ VVS Gornja Radgona in Marjetke Kuzmič. Podeljeno je bilo 64 spominskih medalj. Zadnji dve medalji sta podeljeni posthumno svojcem dveh umrlih veteranov.

Po prireditvi je sledilo druženje v avli kuturnega doma, kjer so udeleženci ob pijači in prigrizkih bodisi obujali spomine na osamosvojitveno vojno ali razpravljali o trenutnih aktualnih dogodkih.