Podelitev spominskih medalj ob 30- letnici samostojne in neodvisne države Republike Slovenije, Apače

Apače

 Območno združenje vojnih veteranov Gornja Radgona je na predvečer Dneva suverenosti pripravilo v dvorani Kulturnega doma Apače slovesnost s podelitvijo spominskih medalj ob 30. obletnici samostojne in neodvisne države Republike Slovenije zaslužnim članom iz občine Apače, ki imajo urejen status veterana.

  Zbrane, še posebej župana občine dr. Andreja Šteyerja, člane občinske uprave in občinskega sveta je uvodoma pozdravil predsednik združenja, Nikolaj Brus, ki je v nadaljevanju skupaj s prvim praporščakom Matjažem Perša prikazal svečano veteransko dejanje.

  Spominske medalje, čeprav leto dni prepozno, o vzrokih ne bi govoril, je povedal Brus, bodo sigurno v pravih rokah a žal za mnogo naših članov prepozno in prav za njih in vse pokojne veterane Vojne za Slovenijo je predlagal, da jih počastimo z minuto molka.

  Medalje so podeljevali Brus, častni predsednik Jožef Makovec in podpredsednik Milan Kuzmič.

  Po podelitvi je major Zdravko Stolnik predstavil dogodke osamosvojitvene vojne leta 1991 na področju bivše UE Občine Gornja Radgona. Uvodoma je nanizal tri vojaške mejnike ohranjanja slovenstva in slovenskega ozemlja v zadnjem stoletju, poudarek predavanja pa je bila predstavitev dogodkov iz leta 1991 na omenjenem področju. »Takrat smo s skupnimi močmi dosegli to o čemer so naši predniki sanjali tisočletja - dobili smo svojo samostojno in neodvisno državo a na žalost ne po mirni poti temveč z uporabo orožja«, je poudaril.

  Prikazan je bil tudi dokumentarni film »Radgona 1991- Mesto heroj avtorja Vasje Rovšnika.

  Oba dogodka je pohvalil tudi župan Šteyer, se zahvalil predsedniku Brusu in predavatelju za odlično izvedbo. 

 

Besedilo, posnetki: Dani Mauko