Pohod spomina in prijateljstva - Vrba 2023

Vrba

Ob slovenskem kulturnem prazniku je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska organiziralo tradicionalni, že 21. pohod spomina in prijateljstva v spomin na Janeza Svetino (28. junija 1991 je bil v Gornji Radgoni ubit pod streli oklepnika in je prva civilna žrtev slovenske osamosvojitvene vojne). Pot je pohodnike vodila iz Radovljice skozi Lesce do najstarejšega Prešernovega spomenika v Sloveniji na Bledu in dalje v Vrbo. Pohoda so se udeležili tudi veterani Območnega združenja Gornja Radgona.

Po pozdravu predsednika organizatorja Janez  Koselja, župana Cirila Globočnika, se nas je okrog dvesto deset pohodnikov napotilo proti Bledu kjer je ob postroju praporov, ki jim je poveljeval praporščak ZVVS Dominik Grmek, med njimi je bil tudi praporščak OZ VVS Gornja Radgona Matjaža Perša, ob Prešernovem spomeniku potekala svečanost s sodelovanjem recitatorjev Osnovne šole prof. dr. Josipa Plemlja z Bleda in Veteranskim pevskim zborom.    

Zbrane sta nagovorila župan občine Bled Anton Mežan, predsednik ZVVS generalmajor Ladislav Lipič, ki je povedal, da bo ZVVS letos zaznamovala pomemben jubilej, trideset let neprekinjenega delovanja, spregovoril o vojni v Ukrajini, ki vpliva na politično, ekonomske in varnostne razmere v Evropi. Vojni veterani Slovenije smo se borili za pravico do samoodločbe, samostojnosti in neodvisnosti, kar smo s članstvom v Svetovni veteranski organizaciji (WVF) sprejeli kot obvezo za zavzemanje, da bo človeštvo živelo v miru in dostojanstvu.

Slavnostni govornik, Jože Osterman, je dejal, da s pohodom dajemo slovenskemu kulturnemu prazniku, ki je eden najbolj posebnih praznovanj na svetu, še dodaten identitetni pečat saj prihajate iz krajev, kiso za našo državo še kako pomembni.

Po slovesnosti smo člani OZ VVS Gornja Radgona in gostitelji na tamkajšnjem pokopališču na grob ubitega Svetine položili venec in svečo.

V Vrbi je večtisočglavo množico pozdravil župan Občine Žirovnica Leopold Pogačar, slavnostna govornica, poslanka DZRS Katarina Štravs je pojasnila, da je Prešeren za nas tako pomemben, ker je bil prvi Slovenec, ki se je po kakovosti svojega pisanja lahko kosal z evropskimi sodobnimi književniki in je tako dvignil raven slovenskega knjižnega jezika.

V kulturnem programu so sodelovali pevci KD Dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica, recitatorji, slovenska pevka pop glasbe Neisha.

 

Besedilo, posnetki: Dani Mauko