Predavanje in predstavitev razstave Vojna ’91 na območju UE Gornja Radgona

Sveti Jurij ob Ščavnici

V organizaciji Kulturnega društva za zaščito naravne in kulturne dediščine Sv. Jurij ob Ščavnici so člani Območnega združenja Zveze veteranov vojne za Slovenijo v Kocbekovi dvorani Kulturnega in upravnega središča Sv. Jurij ob Ščavnici pripravili razstavo in predavanje o Osamosvojitveni vojni leta 1991 na področju bivše UE Občine Gornja Radgona.

  Po prihodu praporščaka OZ VVS Gornja Radgona, Matjaža Perša, je prisotne med njimi tudi častnega predsednika združenja Jožefa Makovca pozdravil podpredsednik OZ VVS Gornja Radgona Milan Kuzmič, ki je povedal, da združenje pokriva vse štiri občine na območju Upravne enote Gornja Radgona in ima 675 članov, od tega 68 iz občine Sv. Jurij. Na oder je povabil predsednika Kulturnega društva za zaščito naravne in kulturne dediščine Sv. Jurij ob Ščavnici  profesorja zgodovine in geografije Franca Čuša, ki se je v imenu organizatorja zahvalil članom združenja za odziv in predstavil predavatelja, upokojenega majorja, vodjo enote prostovoljcev, sodelujočega pri pogajanju o premirju med slovensko Teritorialno obrambo in  polkovnikom JLA Berislavom Popovom med osamosvojitveno vojno 1991 v Gornji Radgoni.

  Major Stolnik je najprej nanizal tri vojaške mejnike ohranjanja slovenstva in slovenskega ozemlja v zadnjem stoletju: boj generala Maistra za severno mejo, narodnoosvobodilni boj ter osamosvojitveno vojno 1991, ki je kljub temu, da je trajala kratko obdobje zahtevala žrtve. Poudarek predavanja je bila predstavitev dogodkov iz leta 1991 na celotnem območju Upravne enote Gornja Radgona. Šele zjutraj 4. julija 1991, ko je mesto zapustila kolona JLA se je videlo hudo razdejanje: uničeni tovornjaki, porušene in zgorele hiše, trgovine..., je svoje izvajanje sklenil major Stolnik. Po predavanju je prikazan še dokumentarni film »Radgona 1991- Mesto heroj" avtorja Vasje Rovšnika.

Podpredsednik OZVVS Gornja Radgona Milan Kuzmič se je zahvalil pobudnikom za organizacijo dogodka ter profesorju Francu Čušu in predstavniku občine Janiju Kosiju podaril zbornik »Gornja Radgona v soju osamosvojitvene vojne 1991«. Na kraju je na oder povabil še člana predsedstva OZVVS Gornja Radgona Dušana Zagorca, ki je prav tako izčrpno orisal dogodke »1991« ter zbrane povabil v avlo dvorane na voden ogled razstave, kateri se je kasneje pridružil tudi župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Andrej Vrzel, dr. vet. med..

Besedilo, posnetki: Dani Mauko