Predavanje na OŠ Kapela

Kapela

V skladu s šolskim letnim učnim  načrtom 2022/23 smo veterani OZ VVS Gornja Radgona v petek 02. junija 2023 na povabilo Osnovne šole Kapela predstavili dogodke iz Osamosvojitvene vojne 1991, ki so se odvijali na območju takratne Upravne enote Gornja Radgona.

Sprejela nas je prof. Tjaša s skupino sedmih učencev - devetošolcev.  Poslušalce je na začetku šolske ure pozdravil predsednik našega združenja, Jani Kosi. V uvodu je poudaril nesmisel katerekoli vojne in pri tem poudaril, da je vojna na našem območju leta 1991 bila vsiljena s strani Srbije in podprta z agresijo Jugoslovanske armade. V nadaljevanju je častni predsednik združenja Niko Brus učencem pojasnil cilje delovanja našega združenja in najpomembnejše aktivnosti.

Sledil je ogled 18 minutnega filma "Gornja Radgona - mesto heroj" in nato še predavanje z opisom glavnih bojnih aktivnostih agresorske oklepne  tankovske enote JLA s polkovnikom Popovom na čelu in opis obrambnih aktivnosti TO, Milice, Civilne zaščite ter skupine mladih krajanov, ki so se kasneje priključili  enotam TO.

Predavanje je častni predsednik Niko Brus uspešno zaključil  v dodeljenem času ene šolske ure. Na kraju sta oba veterana prejela zahvalo profesorice Tjaše in učencev in v spomin na srečanje naredila nekaj skupnih posnetkov.

Besedilo: Niko Brus
Foto: Jani Kosi