Prvi spominski pohod v spomin na Danijela Božiča

Komen

Veterani OZ VVS Gornja Radgona smo se 17. junija 2023 udeležili 1. spominskega pohoda v spomin na Danijela Božiča v Gorjanskem pri Komnu. Na pot iz Gornje Radgone smo se podali v zgodnjih jutranjih urah in v Gorjansko prispeli po dobrih 3 urah vožnje. Na dolgotrajno vožnjo smo kmalu pozabili, saj nas je na športnem igrišču pričakal topli napitek in razne kraške dobrote, ki jih je za to priložnost pripravila družina pokojnika. Pred pohodom je prisotne pozdravil Ladislav Lipič, predsednik ZVVS, ki je izrazil žalost ob lanskoletni izgubi svojega sodelavca in v kratkem nagovoru opisal Danijelove vrednote, ki so ga krasile. Nato je skupaj  z delegacijo položil venec na grob. 

Pohodniki smo se na 15 km pot podali nekaj čez 9.00 uro. Sam pohod ni bil zahteven. Tudi okrepčil ob poti ni manjkalo. V naselju Voljčji grad smo se ustavili ob obeležju v spomin Udarnemu bataljonu, ki je od tod 28. aprila 1945 odkorakal  v boj za osvoboditev Trsta. Na pol poti v Komnu nas je pričakal prigrizek in po vrnitvi v Gorjansko še kosilo.

Nekateri naši veterani, ki so se pohoda udeležili so poznali Danijela Božiča in z njim sodelovali na zveznem nivoju. Večini veteranov v naši pomurski regiji Danijel ni poznan, saj je deloval  na Primorskem kot veteran, župan, državni svetnik, novinar, kulturnik... Kaj več o njem lahko preberete v članku "Umrl je Danijel Božič", ki je izšel lani v Primorskih novicah.

Besedilo in foto: Martin Novak