Razstavni panoji o osamosvojitveni vojni v Hotelu Radin

Radenci

Samostojna in neodvisna država Republike Slovenije je bila svetu razglašena na slovesnosti v Ljubljani pred slovenskim parlamentom dne 26. junija 1991.

Dan kasneje, 27. junija se je začela vsesplošna, načrtovana, intervencija JLA proti Sloveniji. Na področju bivše UE Gornja Radgona pred 33. leti, 27. junija 1991 je iz smeri Varaždina proti Sloveniji začela prodirati kolona JLA pod poveljstvom polkovnika Borisa Popova, ki je imela nalogo zavzeti mejni prehod na območju Gornje Radgone.
V Radencih je TO zajela štiri pripadnike JLA, izvidnike za enoto polkovnika Popova, v Gornji Radgoni pa so njeni pripadniki blokirali obmejno karavlo in mejni prehod. Ker se Popov ni želel umakniti, so enote TO 2. julija ob 14.30 dobile ukaz za napad. Na tanke so izstrelili tri protioklepne izstrelke, vendar brez večjih posledic za nasprotnika, ki je odgovoril s silovitim ognjem iz tankovskih mitraljezov, nato pa še s topniškim obstreljevanjem mesta…
Osamosvojitvena vojna 1991 je kljub temu, da je trajala kratko obdobje zahtevala žrtve. Na radgonskem področju, zjutraj 3. julija 1991, ko je mesto zapustil še zadnji vojak, se je šele videlo hudo razdejanje. Po ulicah uničeni tovornjaki, avtobusi in druga vozila, ki so se našla na poti tankov, porušene in zgorele hiše, trgovine in drugi lokali. Mnogi so ostali brez vsega, predvsem brez strehe nad glavo, celo cerkveni zvonik je bil uničen.

Prav na dan pričetka vojne 1991, po 33. letih, danes 27. junija smo člani predsedstva OZVVS Gornja Radgona v Hotelu Radin v Radencih postavili na 12. panojih  ogled razstavo v sliki in besedi o osamosvojitveni vojni 1991 na širšem radgonskem področju. Zbranim so spregovorili predsednik OZVVS Gornja Radgona Jani Kosi in častni predsednik Nikolaj Brus, izčrpen oris dogodkov ob vsakem panoju pa je podal podpredsednik združenja Dušan Zagorc. Sledil je še ogled razstave v neposredni bližini amfiteatra, ob poti pri minigolfu kjer smo tudi člani OZVVS Gornja Radgona v počastitev praznika občine Radenci in Dneva državnosti Republike Slovenije postavili na ogled razstavo o dogodkih osamosvojitvene vojne 1991 v Pomurju.

Uradna otvoritev razstave je sledila po sestanku Organizacijskega odbora za pripravo letos že 23. spominskega pohoda ob meji v organizaciji OZ VVS Gornja Radgona s soorganizatorji OZSČ Gornja Radgona, Združenjem borcev za vrednote NOB Gornja Radgona in Policijskim veteranskim društvom »Sever« za Pomurje - pododborom Gornja Radgona. Pohod ob mejii se odvija vsako leto na dan, ko je leta 1991 odpeljal še zadnji tank okupatorske vojske JLA iz Gornje Radgone. Letos bo 3. julija z začetkom v Gornji Radgoni pri spominskem obeležju »Nikoli več« na poti ob reki Muri do »Spominskega parka osamosvojitvene vojne 1991« v Radencih.


Besedilo, posnetki: Dani Mauko