Spominska obeležja "Hranili orožje"

Gornja Radgona

Eno od največjih domoljubnih dejan v času osamosvojitvene vojne 1991 je vsekakor odločitev posameznih družin, ki so v takratnih negotovih časih prevzeli nase odgovornost in breme hrambe orožja in minsko-eksplozivnih sredstev takratne Teritorialne obrambe.  V Območnem združenju ZVVS Gornja Radgona se še posebej zavedamo tega pomena in želimo, da ta dejanja ne smejo ostati pozabljena, zato zadnja leta na vseh teh domačijah v dogovoru z njihovimi lastniki, odkrivamo spominske plošče "Hranili orožje".

V tem letu smo se dogovorili o postavitvi dveh spominskih plošč z umestitvijo svečanega odkritja v čas, ko praznujemo  "Dan samostojnosti in enotnosti", kar tej svečanosti daje še večji pomen in v čas božičnih praznikov, kar temu trenutku daje tudi poseben čar. 

V sredo 23. decembra smo prvo odkritje opravili ob 9.00 uri na domačiji Hrastje Mota 72a, na domačiji žal že pokojnega gospodarja Franca Čuka in njegove preminule soproge Frančiške, ki sta orožje in minsko eksplozivna sredstva prevzela v največji tajnosti v svoj dom 5. julija 1991 in ga hranila do 17. julija 1991. Predsednik OZVVS Nikolaj Brus se je za to hrabro dejanje v priložnostnem nagovoru zahvalil sedanjemu lastniku domačije sinu Miranu Čuku. Spominsko ploščo sta nato nato odkrila ob prisotnosti praporjev veteranskih združenj OZVVS Gornja Radgona in PVD Sever za Pomurje ter častniškega združenja OZSČ Gornja Radgona častni gost predsednik ZVVS Ladislav Lipič in lastnik domačije  Miran.

Istega dne ob 11.00 uri  smo se zbrali na drugi domačiji. Tokrat v Hercegovščaku 35, kjer nas je pred svojim domom pričakal naš častni predsednik veteranskega združenja OZVVS Gornja Radgona Jože Makovec s svojo soprogo Davorko in ostalimi člani družine. Spominska plošča "Hranili orožje" je na njegovo domačijo postavljena v spomin na hrabro odločitev njegovega pokojnega tasta takratnega lastnika, da se v njihovem domu v tajnosti skladišči orožje in MES. Orožje je pripeljano 2. julija 1991 in odpeljano 17. julija 1991. Spominsko ploščo sta v prisotnosti prapojev  odkrila predsednik OZVVS Gornja Radgona  Nikolaj Brus in častni predsednik  Jože Makovec - tokrat v vlogi domačina.

Odločitev o hranjenju orožja za obe domačiji ni bila enostavna, saj je orožje pripeljano v  času, ko še ni bilo jasno kako se bodo odvijali vojni dogodki.  Toliko težje jo je bilo sprejeti zaradi otrok in ostalih družinski članov, ki so s tem dejanjem bili izpostavljeni morebitnim povračilnim ukrepom agresorja. To dejstvo je predsednik OZVVS Gornja Radgona poudaril v obeh nagovorih in pri tem izkazal hvaležnost za takratni prispevek. Hkrati pa povedal, da je bilo na področju naše upravne enote 34. tovrstnih hrabrih odločitev. Od tega smo jih 12 že obeležili, ostale želimo po planu obeležiti v prihodnje.

Martin Novak