Strokovna ekskurzija v Velenje

Gornja Radgona

 Muzej premogovništva (pod vodstvom vodiča smo se obiskovalci spustili daleč v globino jaška, si pred spustom nadeli rudarska oblačila, površnik, čelado, s sabo pa dobili tudi rudarsko malico. V uri in pol smo si v podzemnih rovih s pomočjo simulacij in razstavnih eksponentov ogledali slikovito predstavitev in dobili pregled o tem, kako je potekalo delo rudarjev nekoč in kako poteka danes.

 Spominski center 1991 (v prostorih Doma borcev in mladine na Kopališki ulici 3 je na dobrih 170 m2 novo urejen Spominski center 1991, posvečen času osamosvajanja Slovenije.

Pri aktivnostih sodelujejo domoljubne in veteranske organizacije pod strokovnim vodstvom Muzeja Velenje. S projektom želijo za prihodnje generacije v spominu ohraniti dogodke, dejanja in posamezne osebe, ki so v procesu osamosvajanja, tudi z oboroženim odporom, omogočili ohranitev in kasneje mednarodno priznanje nove države – Republike Slovenije. Glavni poudarek je namenjen dogajanju v Šaleški dolini.

Med eksponati so osebno orožje, raketometi, lahki raketni lanserji, minometi, netrzajni top, uniforme in del helikopterja.

  Muzej Velenje ima sedež v Velenjskem gradu, ki je znan kot eden najlepše ohranjenih slovenskih gradov. Grad se v zgodovinskih virih prvič omenja leta 1270, današnjo podobo pa je dobil v 16. stoletju. Po drugi svetovni vojni je grad prešel v družbeno premoženje in veliko notranje opreme je bilo uničene, stavba je začela propadati. V gradu so bila najprej stanovanja za rudarje in njihove družine, 3. novembra 1957 pa je bila v Velenju podpisana ustanovna listina Muzeja slovenskih premogovnikov. Muzej Velenje obiskovalcem ponuja na ogled deset stalnih muzejskih in galerijskih razstav, velja omeniti eno od treh najpomembnejših afriških zbirk na slovenskih tleh ter zbirki ostankov mastodonta in sodobne slovenske umetnosti.

  Velenjsko jezero je priljubljena živahna točka za poletno osvežitev. Nastalo je kot posledica izkopavanja lignita. V preteklosti je bilo na tem mestu več podeželskih naselij, ki so delno ali v celoti izginila pod vodo.

Na vseh lokacijah so bili z nami prijazni člani OZ VVS Velenje katerim je naš predsednik Nikolaj Brus v zahvalo podaril zastavico Združenja, Radgonsko penino ter knjigo Gornja Radgona v soju osamosvojitvene vojne 1991  !                    

   Zaključek ekskurzije v Zrečah v restavraciji Gorska Reka, v eni naboljših restavracij na Štajerskem z zelo okusno hrano in v prelepem ambientu.

Besedilo, posnetek: Dani Mauko

Dani Mauko