Učna ura pri Svetilniku miru v Gornji Radgoni

Gornja Radgona

23. november je državni praznik »Dan Rudolfa Maistra«. Praznujemo ga v spomin na generala Rudolfa Maistra, ki je na ta isti dan leta 1918 v Mariboru s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in s tem dejanjem ter kasnejšimi prisvojitvami ozemlja k Sloveniji priključil večji del  slovenskega narodnostnega območja Štajerske in Koroške. S tem svojim uporom je nam potomcem omogočil, da danes v teh krajih govorimo Slovensko.

V spomin na generala Rudolfa Maistra in njegove borce za severno mejo se vsako leto 23. novembra poklonimo tudi v Gornji Radgoni na dveh lokacijah: ob njegovem doprsnem kipu v Aleji velikih na Maistrovem trgu in pri Svetilniku miru zraven cerkve Svetega Petra. V ta namen pripravijo učenci 9. razredov Osnovne šole Gornja Radgona ob Svetilniku miru tradicionalno tokrat že 19. poučno spominsko uro v kateri predstavijo delo in pomen generala Maistra in njegovih borcev. Ob praporu Prekmurskega društva generala Maistra Murska Sobota in praporu Območnega združenja VVS Gornja Radgona je navzoče pozdravil Dušan Zagorc, podpredsednik OZVVS Gornja Radgona in bivši ravnatelj OŠ Gornja Radgona. Kot slavnostni govornik je med ostalim  poudaril pomen Svetilnika miru, ki ga je dal postaviti leta 1940 takratni zaveden Slovenec, župnik Martin Gaberc, v spomin na padle žrtve v I. svetovni vojni in padlim Maistrovim borcem. Aprila leta 1941 so svetilnik razstrelili nemški zavojevalci. Obnovljen je leta 2004.

Na koncu prireditve je vse prisotne pozdravil še Dejan Kokol, ravnatelj OŠ Gornja Radgona in se zahvalil za udeležbo, še posebej za udeležbo obeh praporov.

Spominske ure se je udeležila tudi delegacija Območnega združenja  ZVVS Gornja Radgona pod vodstvom predsednika Janeza Kosija.

Po prireditvi so učenci nadaljevali svojo pot na gornjeradgonsko pokopališče, kjer so na grobu padlim Maistrovim borcem prižgali sveče.

Pred samo izvedbo spominske ure so oba spominska obeležja doprsni kip generala Maistra in Svetilnik miru obiskali dijaki gimnazije Franc Miklošič iz Ljutomera pod vodstvom ravnatelja, prof. zgodovine in geografije Franca Čuša. Pričakala in pozdravila sta jih naša člana Niko Brus in Dušan Zagorc. V nadaljevanju je dijake pot vodila preko Mure na avstrijsko stran, kjer so si ogledali kraje borb Maistrovih borcev.

Besedilo: Martin Novak
Foto: Dani Mauko
Video: martin NovaM